Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W 2019r kupiłem samochód w komisie za kwotę 12000 zł, jednak faktura (typu VAT marża) została wystawiona na6000 zł, czyli została zaniżona. Obecnie dostałem wezwanie z urzędu skarbowego, który przeprowadza kontrolę w tym komisie. Jakie konsekwencje mi grożą, jeśli przyznam się do podpisania faktury z zaniżoną wartością? Czy mogę ewentualnie nie odpowiadać na zadawane pytania? Co powinienem zrobić?
#prawo #motoryzacja #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: komis wystawił ci fakturę na 6 000 zł, a zrobiłeś im przelew na 12 tys.? xD
Bo jeśli nie, to wartość rynkowa pojazdu nijak się ma do stanu akurat twojego samochodu, mógł być równie dobrze po powodzi, z zajeżdzonym silnikiem, po kilku kolizjach, co miało finalnie wpływ na tak niską cenę.
  • Odpowiedz
@kupidyn_ciemnooki: Moim zdaniem podałeś rozwiązanie. Właśnie zależy co na tej fakturze jest. Są jakieś tabelki co ma US i tam masz np.BMW 320 sedan z 1999 roku-10.000-11.000 PLN, ale jak na fakturze @mirko_anonim masz napisany pojazd uszkodzony to mógł być dobrze i za 3k i za 5 k, jak z tabelki te 10k wychodzi. Ogólnie US zanim trafi na ślad kupujących, dociśnie tylko typa z komisu i na tym
  • Odpowiedz