Aktywne Wpisy

Apaturia +396
Prezent, który może uratować życie. Pająk darownik przedziwny (Pisaura mirabilis) jest znany z tego, że podczas zalotów samiec wręcza samicy podarunek - zazwyczaj jest to smakowita zdobycz, taka jak mucha lub inny owad, starannie zawinięta w warstwy jedwabnych nici. Podarunek ten ma za zadanie odwrócić uwagę samicy i zmniejszyć prawdopodobieństwo, że zalecający się samiec zostanie przez nią potraktowany jako pokarm.
Kiedy samica przyjmuje prezent i zaczyna go "rozpakowywać", próbując przegryźć się
Kiedy samica przyjmuje prezent i zaczyna go "rozpakowywać", próbując przegryźć się
źródło: Pisaura_mirabilis
Pobierz
ZygmuntJedyny +451
Kot przybłęda dzikus co przychodzi tylko na jedzenie to mogę w końcu dać #pokazkota plus sarnuchy. Poranek z widokiem z kuchni na wsi. Dzień dobry. #dziendobry #wies #polska #mojezdjecie #beskidy #las #gory #polska
źródło: temp_file1040813659768049706
Pobierz

Z wizytą na południu Mazowsza
Z zamysłem poodkrywania południa województwa wybrałem się do Warki. Pogoda akurat wybitnie dopisała jak na luty podczas całego przejazdu.
Po drodze, poza Góra Kalwarią, nie miałem okazji zwiedzenia większych atrakcji przez trasę prowadzoną w dużej części drogami leśnymi lub polnymi.
W samym mieście można polecić parę kilometrów rekreacyjnych terenów wzdłuż rzeki z których dobrze widać panoramę miasta usytuowaną na wzgórzu.
Też z pozytywów przyznam, że mimo DDR w sąsiedztwie chodnika, nie było żadnych problemów z przejazdem mimo dużego ruchu, także plusik za kulturę dla pieszych z Warki.
Na minus tego wyjazdu: nawigacja trasy, błotniste trasy i wolny kapeć w drodze powrotnej.
Ciąg dalszy wypraw tym kierunku nastąpi w niedalekiej przyszłości (jeśli forma i pogoda pozwoli), biorąc za cel Skarżysko, Radom i okolice Równiny Radomskiej.
Zdjęcia:
1 - Molo nad Pilicą - Warka
2 - Panorama miasta - Warka
3 - Pomnik 1. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego - Warka
4 - Pomnik Lotników Polskich - Warka
Przebieg własny: luty 2024 - 741 km
Przebieg własny: marzec 2024 - 21 km
#rowerowyrownik #100km #ruszmazowsze
Skrypt | Statystyki
źródło: trip-03032024
Pobierz