Aktywne Wpisy
Kodzirasek +86
Zobaczcie co mi koleżanka napisała.To w końcu chodzi o wygląd faceta czy o to czy jest miły lub nie?Polki mają tak zryty beret social mediami,że już nie ma ratunku… ja często jestem dla niej bezpośredni i pisze wprost,żeby zeszła na ziemię,bo życie to nie film a ta pisze że jestem chamski XD.
#rozowepaski #niebieskiepaski #pieklokobiet #pieklomezczyzn #zwiazki #tinder #badoo #hipergamia #blackpill #p0lka #przegryw
#rozowepaski #niebieskiepaski #pieklokobiet #pieklomezczyzn #zwiazki #tinder #badoo #hipergamia #blackpill #p0lka #przegryw
wlodi0412 +1
Zamek centralny nie działa i samochód nie odpala. W ogóle nie reaguje na przekrecanie kluczyka. Nie ma nawet cykania z rozrusznika. Nie mogę odpalic radia ani zegarów. Auto stoi otwarte.
Wyciągnąłem aku i czekam na prostownik, ale to śmierdzi grubsza usterką.
Ktoś coś?
Mitsubishi colt 1.1 2009
#samochody #mechanika
Wyciągnąłem aku i czekam na prostownik, ale to śmierdzi grubsza usterką.
Ktoś coś?
Mitsubishi colt 1.1 2009
#samochody #mechanika
Po 3 tygodniach korzystania jestem juz gotowy ocenic uzytecznosc tego typu urzadzenia i porownac wzgledem zwyklego piekarnika:
Na plus dla airfryera:
+ Ten model nie wymaga nagrzewania, moge wlozyc zarcie i bardzo szybko nabiera temp wiec nie chodzi na pusto
+ Mieso, w szczegolnosci takie ze skora wychodzi wyraznie lepsze. Jak ktos lubi i czesto je udka, skrzydelka albo podudzia z kurczaka to spoko opcja
+ Nigdy nie jadlem lepszych frytek niz z tego urzadzenia, nawet z glebokiego oleju sa gorsze i mniej chrupkie a tutaj zwykle sklepowe frytki mrozone klada na lopatki wszystkie inne
+ Dobre do ogrzewania niektorych rzeczy, jak np pieczywo zlezale czy kawalek pizzy jak sie uda go zmiescic
+ Zuzywa z polowe mniej pradu niz piekarnik w trakcie smazenia
+ Do smazenia idzie mniej oleju (choc rozsadne osoby i tak nie smaza na glebokim tluszczu wiec to nie az tak duze roznice)
Na minus:
- Zajmuje duzo miejsca na blacie kuchennym a piekarnika i tak nie zastapi nigdy w pelni (gdyby byl tak duzy to polowa plusow by zniknela)
- Nawet wybierajac bardzo duza frytkownice jak ja i tak pojemnosc jest zalosnie mala i jak ktos duzo je to takie urzadzenie jest dla jednej osoby albo 2 anorektykow. Pojemnosc w teorii jest duza, ale realnie, zeby jedzenie wyszlo smacznie trzeba robic duze odstepy wiec do 1 kieszeni 4,5l w moim wypadku wchodzą np 2 udka z kurczaka i do drugiej frytki, tak max do polowy, zeby wyszly chrupkie. Realnie mamy do dyspozycji ok 40% deklarowanej pojemnosci, inaczej powietrze nie bedzie prawidlowo sie rozchodzic. Jesli ktos sie z tym sprzecza to sprzecza sie z instrukcja producentow i mija z celem - jak za bardzo upchamy to jedzenie bedzie gorsze niz z piekarnika.
- Mycie tego recznie jest #!$%@? a wkladanie do zmywarki po pierwsze malo praktyczne a po drugie niezalecane, bo moze szybko zaczac uszkadzac teflon. Zauwazylem, ze sporo osob wypowiadajacych sie pozytywnie o airfryerach nie ma zmywarki (i pewnie czesc tez piekarnika w kuchni albo stary model). Co mi z tego, ze oszczedze na smazeniu czas skoro potem spedze drugie tyle na myciu po obiedzie? Troche jak z jechaniem autostrada elektrykiem 180km/h po to zeby stanac godzine po drodze go naladowac.
- Brak mozliwosci uzywania papieru do pieczenia w srodku, musi byc przewiew tez od spodu + ryzykujemy ze papier sie zapali od gory. W piekarniku moge sobie wylozyc blache papierem, zrobic jedzenie i wyjac i wyrzucic papier, schowac blache i posprzatane - 30 sekund zamiast 10 minut mycia. Piekarniki tez maja pyrolize wiec raz na jakis czas wystarczy to odpalic.
- Czas smazenia potraw jest zwykle jednakowy jak w piekarniku, tylko piekarnik trzeba nagrzac wiec tutaj nalezy dodac ok 6-7min zaleznie od temperatury. Moim jednak zdaniem to zadna roznica, bo w tym czasie i tak sie organizuje tak robote w kuchni, zeby zrobic co innego czyli np. zamarynowac sobie mieso i rozlozyc na blache czy przygotowac herbate albo cos ogarnac w kuchni. Natomiast pozorna oszczednosc czasu i tak zabiera pozniejsze mycie wiec sumarycznie caly proces jest szybszy w piekarniku, natomiast mycie airfryera czy recznie czy w zmywarce takze zabiera prad i wode wiec te oszczednosci znacznie maleją.
- Sporo rzeczy nie miesci sie do wiekszosci frytkownic nie tylko na glebokosc, ale po prostu na szerokosc. Pizze, zapiekanki odpadaja. Czesc jedzenia tez wychodzi gorsza (np. popularny filet z kurczaka bez skory).
- Dla mnie najwiekszy chyba minus - do airfyera trzeba w trakcie smazenia podejsc 2-3x i obracac jedzenie. Jak robimy to samo w piekarniku to z uwagi na lepsza cyrkulacje powietrza nie ma takiej potrzeby, wystarczy nastawic np fileta z kurczaka i frytki pod spodem i przyjsc za 20min wyjac rownomiernie zrobiona calosc.
Podsumowujac:
Ogolnie rzecz biorac uwazam, ze frytkownice sa mocno przehajpowane, moze nie do takiego stopnia jak termomixy, ale to kolejne urzadzenie, ktorego fanami zostana glownie osoby, ktore wczesniej nie potrafily albo nie chcialy brac sie za gotowanie a teraz cokolwiek dzieki temu zaczna robic w kuchni. W takim wypadku jak najbardziej na plus. Fajne rozwiazanie tez dla singli i osob, ktore lubia jesc dobre frytki.
Jesli potrafisz gotowac i masz piekarnik nowszy niz z PRLu a twoj czas jest warty wiecej niz zlotowke na godzine, bo miesiecznie oszczedzisz max 20-30zl wzgledem piekarnika to nie widze sensu tego kupowac.
Osobiscie predzej bym sie zastanowil nad InstantPotem, ktorego mozna kupic na promce w podobnej cenie a rozszerza on funkcjonalnosc kuchni i dodaje mozliwosci zamiast zastepowac urzadzenie, ktore i tak w kazdej normalnej kuchni juz jest.
#gotujzwykopem #kuchnia #airfryer #jedzenie #gotowanie
@jegertilbake: ale dyrdymały XD kompletnie pomylony wniosek.
Bardzo szybko sie nagrzewa w kilka sekund, jest super do zapiekanek, małej pizzy, udek itp.
Stoi na mikrofali, wiec nie zawadza, normalnie piecze do 220 stopni, nie trzeba go myć bez przerwy. Jeśli chcę coś podgrzać albo upiec niewielkiego to nie odpalam całego piekarnika tylko takie coś:
@jegertilbake: myślałem że to jakiś model motocykla
Wielkość urządzenia - nie rozumiem tego, wielkość mikrofali, no i po co nie używać miejsca w kuchni? :D
Pojemność urządzenia - od pierwszego kontaktu widać że to jest urządzenie w którym nie zrobisz porcji dla kilku osób. Wystarczy nawet filmik obejrzeć na yt żeby mieć jakiś obraz. Na np. Blender się chyba nie
Odgrzane jedzenie jak dla mnie jest lepsze w taki sposób - a cały piekarnik na takie coś grzać to nie bardzo
Co do papieru to się nie zgodze, można kupić mnóstwo różnych wkładów papierowych które się świetnie sprawdzają. Polecam też chipsy z boczku, ja uwielbiam a na patelni wychodzą tłuste i śmierdzi w całym domu a tutaj są świetne.
Burgery też wychodzą bardzo spoko.
Ogólnie to nie jest jakiś super hiper sprzęt ale lepszy jak piekarnik dla 1 osoby
@DavyX co sie robi szybciej? Jak przychodze wlozyc kurczaka i frytki to muszę sie wrocic do kuchni 2-3x a jakbym to samo dal do piekarnika to 0. W obu przypadkach robi sie 20min tylko piekarnik nagrzewa sie 7 i w te 7 wlasnie przygotuje sobie jedzenie do wrzucenia wiec potem nie mam juz co robic dalej w kuchni i sie musze wracac.
Jak się zostawi resztki