Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem finansowym analfabeta i prosze wykopowych specjalistow o wytlumaczenie mi czegos. Moze znajdzie sie jakis doktorant makroekonomii ktory mi to wytlumaczy:

- Jak czlowiek skonczy 18 lat to plus minus je tyle samo i zyje w taki sam sposob. Nie ma tak ze co roku je 10% wiecej albo ze potrzebuje 10% wiecej Lebensraum rocznie.
- koszty produkcji ogorka, pomidora, szynki, batona ida w dol bo technologia tak idzie do przodu ze nie potrzeba juz 10 par rak by wytworzyc 2 pomidory ale 1 para rak tworzy 100 pomidorow.
- W ciągu ostatnich 12 m-cy urodziło się 265,4 tys dzieci, o -12,1% r/r czyli o -37 tys r/r. Tempo spadku urodzeń wciąż przyspiesza od 25 lat. Co oznacza ze mniej ludzi je pomidory i ogorki wiec wieksza jest podaz niz popyt.
- Od marca 2020 r. do listopada 2023 r. skumulowana inflacja wyniosła 35,47 proc. ale GUS lubi zmieniac co roku wag poszczególnych towarów i usług konsumpcyjnych w tzw. koszyku inflacyjnym. ale w 2 lata i 2 m-ce Mleko, ser, jogurt , bulka +35-40%.
- Nieruchomosci od 2015 do 2018 na rynku wtórnym podrożały o 87 proc., a na pierwotnym o 95 proc.

I teraz pytanie za 100 zlotych. Uwaga prosze o koncentracje. Prosze zapamietac powyzsze bo to wazne. Cegla co bytla 100 lat temu dalej jest ta sama cegla teraz. Ogorek jest tanszy w produkcji.

JAKO ZE TA SAMA BULKA POSZLA O 40% DO GORY, TA SAMA NIERUCHOMOSC POSZLA O 100% DO GORY TO DLACZEGO ZA TA SAMA PRACE KTORA WYKONUJE OD 5 LAT NIE DOSTALEM +40% PODWYZKI??!??! TYLKO MUSZE Z---------C I DOSZKALAC SIE BY AWANSOWAC, DOSTAWAC WIECEJ NADGODZIN, WIECEJ OBOWIAZKOW BY DOSTAC TYLKO +20%?

Jak wszystko idzie samo z siebie do gory to czemu moja pensja tez nie idzie sama z siebie do gory? Ktokolwiek slyszal o tym by ktos ZA TA SAMA PRACE I STANOWISKO dostal podwyzke 40% w przeciagu 4 lat? Bo ja musze awansowac z analyst na manadzera na senior managera, na team leadera i na senior leadera zeby zarabiac tyle co moja pensja analysty pokrywala 8 lat temu (lub mniej). Wiec de facto od 8 lat FINANSOWO stoje w miejscu ALE MAM WIECEJ OBOWIAZKOW, PRACY I STRESU.

Jakis geniusz finansow mi to wytlumaczy please?

#ekonomia #gospodarka #polska #inflacja #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim słyszałeś o kimś kto inwestuje w bułki? A nieruchomości kupuje pewnie większość Polaków którzy mają jakiekolwiek pieniądze.

Co do wysokich podwyżek za tę samą pracę - teoretycznie pracowałem kiedyś w korpo w którym tak to dzialało. No, jeśli pominąć fakt że po jakimś czasie ludzie unikący awansów byli zwalniani ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ogórek, pomidor, twoja praca i mieszkanie stanowią dla społeczeństwa pewna wartość która w zależności od popytu i podaży (oraz kilkudziesięciu innych czynników ale nie komplikujmy) zyskuje na wartości lub traci.

Najwyraźniej wycena ogórka przez społeczeństwo zyskała więcej niż wycena twojej pracy.
Nihil novi sub sole.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Jak wszystko idzie samo z siebie do gory to czemu moja pensja tez nie idzie sama z siebie do gory?

w skrócie - tak działa kapitalizm i spadająca stopa zysku. W interesie kapitalisty jest aby płacić pracownikowi jak najmniej, musisz sobie uświadomić, że jego interes(przynajmniej w jego oczach ale o tym dalej) zawsze będzie dokładnie przeciwny do twojego i jeśli realia rynkowe lub sami pracownicy na nim tego nie
  • Odpowiedz
@Creamfields: gdyby był pieniądz oparty na kruszcu(co jest nierealne i głupie obecnie) to pensje by po prostu spadały nominalnie, zasada spadającej stopy zysków by nadal działała dokładnie tak jak było to gdy mieliśmy pieniądz oparty o parytet złota/srebra
  • Odpowiedz
@Creamfields: dzięki sprawdzę ale możesz mi powiedzieć w skrócie jak jakiś model pieniądza mógłby sprawić, że wpisana w naturę kapitalizmu zasada spadającej stopy zysków przestanie funkcjonować i powstrzyma kapitalistów przed cięciami pensji?
  • Odpowiedz