Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#mieszkanie #nieruchomosci #architekturawnetrz

Czy ktoś z Was projektował wnętrze z architektem wnętrz? Polecacie/nie polecacie i dlaczego?

Jesteśmy z niebieskim na etapie szukania mieszkania, prawdopodobnie będziemy szukać dewelopera na etapie dziura w ziemi.

Mieszkanie prawdopodobnie będziemy mieć 65-80m2 (2-3 sypialnie + salon z kuchnią około 20m2 + łazienka/dwie)
Na ten moment obydwoje pracujemy zdalnie (biurko z 2-3 ekranami), docelowo chcemy mieć minimum 2 dzieci (max 3) i siedzieć w tym mieszkaniu minimum 7-10 lat.
Pewnie plany będą ba zagospodarowanie: sypialnia + biuro + pokój dla dzieci no i przestrzeń dzienna, a później jak kaszojady podrosną to przeniesienie biurek do sypialni/salonu, aby każde z dzieci miało swój pokój.

Coś tam pomrukuję mężowi, że może warto rozważyć architekta wnętrz to może mając nasze plany na uwadze trochę zasugeruje czy już na etapie budowy poprzesuwać ściany, a na etapie urządzania przemyśleć tą przestrzeń aby była na maksa pakowna. Z patrzę to jest koszt minimum 25-30k a przestrzeń ciasna jak na 4 osobową rodzinę z pracą "hybrydową" obydwojga dorosłych.
Co myślicie? W chwili odbierania mieszkania wydatki pewnie będą się piętrzyć i nie chcę dokładać nam kolejnych tysięcy na widzi mi się, z którego zbyt dużo nie będzie zysku.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: takie zawody niejako żerują na tym, że obecnym pokoleniom nic się nie chce, dowalają kretyńskie stawki, a i tak znajdują się chętni, bo "nie chce mi się" wygrywa ze zdrowym rozsądkiem i niechęcią przed płaceniem 500-1000% swojej stawki godzinowej komuś za małpią robotę.

Mieszkania obecnie robi się w stylu kopiuj-wklej, zmieniają się pierdoły typu fronty w szafkach, ale możesz się spodziewać wszędzie tego samego TV i narożnika w salonie,
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:
Ja tak patrzyłem ostatnio za jakimś, to często w opiniach trafić można na komentarz, że dany projektant/firma próbuje wcisnąć na chama swoją wizję/gotowca z innego podobnego mieszkania i się jeszcze obraża jak wymagasz czegokolwiek dostosowanego pod siebie za usługę wartą nierzadko 25k xD
Szczytem jest chyba firma wykończeniowa polecana przez pewnego deva, co ma 3 programy i jak chcesz coś zmienić - choćby głupie listwy, to cyk trzeba zapłacić
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: No jak ktoś chce rzucać pieniędzmi w kogoś by mieć okucia z brązu, to rozumiem, aczkolwiek nie do końca popieram w dyskusjach na portalu, gdzie większość to jednak młodzi i niezbyt bogaci ludzie którzy po prostu chcą jakoś zamieszkać. Może na forum dla milionerów miałoby to więcej sensu, zważywszy na jego kontekst.
  • Odpowiedz
2-3 sypialnie + salon z kuchnią około 20m2 + łazienka/dwie)

@mirko_anonim: chyba chciałeś napisać 80-100 m2 xD

Nie polecam architektów wnętrz, bo tani sa beznadziejni, a drodzy są drodzy ¯\(ツ)/¯

Lepiej samemu narysuje funkcjonalnie co chce osiągnąć w SketchUp, a architekt dobiera tylko kolory i wzory plytek, dekory - taki styl projektowanai preferuje, kosztuje mnie to od 0zl bo jest promocja w obi (biorę tam armaturę i duperele, wystarczy żeby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To nie jest metraż na te wielkie plany zagospodarowania więc akurat może wam się przydać architekt do pomocy z ogarnięciem miejsca na to i wytknięciem nierealnych/nieżyciowych planów.

Ja wzięłam i ogólnie polecam jak ktoś ma hajs, bo po prostu wygodnie jak ktoś ci podsuwa plany rozkładu pomieszczeń, doboru mebli, kolorystyki a ty tylko patrzysz co ma najwięcej sensu i oni to jeszcze kupują, przywożą i ogarniają ekipę. Wiadomo, nie
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim Ta, pomagałem kiedyś stolarzowi w noszeniu i montowaniu mebli w nowym mieszkaniu. To architekt wnętrz tak zaprojektował, że się szafka nie mogła do końca otworzyć bo by zahaczyła o lampę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kuchnie i łazienkę za darmo ogarną ci w sklepie typu obi, castorama, zielone obi (jak weźmiesz ich materiały) resztę to idziesz do ikei i masz gotowe aranżacje (ewentualnie szukasz na Pinterest).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak masz mało miejsca i musisz wycisnac z niego co sie da to tak, przyda sie ktos kto sie na tym zna, na pewno zrobi to lepiej, i jak ci nie zalezy na estetyce czy tam wielkiej wizji architekta, blyszczacych lampach itp pierdołach to zawsze mozesz sie zglosic i spytac czy zrobi ci sam projekt funkcjonalny uzywajac mebli z ikei
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mogę Ci powiedzieć z perspektywy firmy, która zajmuje się kompleksowo projektowaniem, wykańczaniem i meblowaniem - nie jest to niezbędne, ale jest to pomocne. Pomijając już aspekty czysto estetyczne, to po prostu obecny wybór wszelkich rozwiązań sprawia, że wykończenie wnętrza trzeba bardzo dobrze przemyśleć, żeby nie z----ć sobie czegoś. Każdy kto mówi "eee kiedyś nie było architektów wnętrz i majster płytki położył i było dobrze" nie uwzględnia jednej rzeczy -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: znajomi ostatnio korzystali, typiara skasowała ich niemało...a efekt okropny. Tzn im się podoba (chociaż kto wie), jednak czuć było że to projekt bardziej na pokaz niż do mieszkania ;)
Mi facet miał zacząć robić projekt, to pożegnaliśmy się po drugim spotkaniu. Wciskanie swojej wizji, torpedowanie moich pomysłów.
Finalnie kuchnie zaprojektowali mi w meblowym i wyszło zajebiście.
Łazienkę w budowlanym i jesteśmy zadowoleni, a usługa za darmo i jeszcze 15%
  • Odpowiedz