mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuje 7 lat w jednej firmie na umowie o pracę oczywiście czas nieokreślony. Doszły mnie słuchy że będą chcieli mnie zwolnić gdy wrócę z długiego urlopu. Chciałbym się przygotować jakoś na te ewentualność, jak to jest z tą odprawą, co zrobić żeby się o nią ubiegać? Czy pracodawca może tak poprostu zwolnić pracownika z zachowaniem okresu wypowiedzenia nie wypłacając odprawy?

#pracbaza

─────────────────────

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
kureci_paratko
kureci_paratko
@mirko_anonim nie. Nie może. Pod żadnym pozorem nie zgadzaj się na porozumienie stron. Wtedy odprawy nie dostaniesz.
9
PanKapibara
PanKapibara
@kureci_paratko: @mr_ponglish czemu robicie mu nadzieję? Odprawę masz w razie zwolnień grupowych. Jeżeli po prostu likwidują stanowisko pracy, nie sprawdza się etc., to wypowiedzenie i na koniec okresu wypowiedzenia co najwyżej buzi w czółko dostanie.
6
PanKapibara
PanKapibara
@kureci_paratko: to skoro nie wiesz, jak to wygląda w Polsce, to po kij piszesz typowi, co ma robić xDDD
2
depish
depish
@PanKapibara: głupoty gadasz, odprawa jest należna przy zwolnieniu nie z winy pracownika.
1
PanKapibara
PanKapibara
@depish: byczku, uspokój się i sprawdź sobie dosłownie pierwszy artykuł ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Zobaczysz wtedy, kiedy stosuje się tę ustawę. A jeżeli jeszcze mam jakieś watpliwości, to polecam art. 8, który normuje odprawę.
@Aegithalos i kolejny geniusz, znajdź mi proszę podstawę do odprawy dla pracownika, który jest zwalniany, bo pracodawca już go nie
1
PanKapibara
PanKapibara
@mirko_anonim ok, co z tego? Pracodawca ma prawo Cię zwolnić, bo np. według niego zacząłeś gorzej pracować. Albo chce zostawić na Twoim stanowisku trzy osoby. On Cię zatrudnił, a nie adoptował xD
1
mr_ponglish
@mirko_anonim nie może
0
kureci_paratko
kureci_paratko
@PanKapibara no nie wiem jak to wygląda w Polsce. U mnie to jednak po rozwiązaniu pracy dostajesz odprawę, ale jednocześnie nie możesz korzystać z pomocy z urzędu pracy.
0
Aegithalos
@mirko_anonim: nie zgadzaj się na porozumienie stron, bo wtedy nie dostaniesz odprawy. Jak zwolnią Cie nie z Twojej winy to należy Ci się odprawa. Plus należą Ci się jeszcze 3 dni "na poszukiwanie pracy" za które płaci pracodawca. Dodatkowo jak będziesz musiał wykorzystać urlop, to idź w tym czasie na l4 i pracodawca będzie musiał wypłacić Ci za to ekwiwalent.
0
mirko_anonim
✨ Autor wpisu (OP): @PanKapibara jak się nie sprawdziłem jak na na tym stanowisku 7 lat już, a co do likwidacji to na tym stanowisku pracują jeszcze 4 inne osoby.

─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
0
lubiejescfrytki
@mirko_anonim: Odeślą cię z kwitkiem, bez żadnej odprawy zapewne, nawet na zasiłek będziesz miał 3 miesiące karencji. W pracy nie ma żadnych sentymentów, nikt nawet po tobie nie zapłacze, bo dla pracodawcy jesteś jedynie kosztem. Lepiej oszczędzaj kasę, bo nadchodzą ciężkie dni. Wiem z własnego doświadczenia.
0
programista15cm
@mirko_anonim: jest odprawa nie tylko dla grupowych, normalnie musisz chcieć odprawe
0
Zamanosuke
Pracodawca ma prawo Cię zwolnić, bo np. według niego zacząłeś gorzej pracować

@PanKapibara: Tak zgadza się ale może to być podstawą do dalszego dochodzenia w sądzie pracy. Rodzi to pytanie czy był kiedykolwiek informowany o słabych wynikach.
Zwolnienie pracownika na podstawie słabych wyników szczególnie po 7 latach pracy bez jakichkolwiek przesłanek do tego nie jest takie proste w uzasadnieniu.
Chyba że jest to redukcja etatów to co innego. Napewno wypowiedzenie
0