Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam do was pytanie i prośbę o poradę. Jestem 35-letnim rodzicem, który przez całe życie zbierał płytki, vhsy, filmy, książki i bajki dla dzieci , literature dziecieca i mlodziezowa(dla doroslych tez). Ogółem bardzo dbałem o swoje zaplecze kulturalne. Moja kolekcja jest ogromna, ale niestety życie nie pozwala mi na to, by zdążyć wszystko obejrzeć czy przeczytać. Dlatego postanowiłem, że chciałbym udostępnić moje skarby na sieć, na torrentach, żeby mogły żyć wiecznie. Ile mi tego zostało? 10,15 lat? Do grobu tego nie wezme, zycie juz przezylem. Sprzedac zeby stalo nie chce. Nie warto bylo przesiedzieć młodość w bibliotekach i przed telewizorem. Dobrze wiemy ze w sieci nie ma wszystkiego, ale jak to zrobić żeby było? Już mówię co mam na myśli/
napotkałem na kilka problemów. Wiem, że wiele stron torrentowych pada, a te polskie są mało popularne. Nawet te prywatne, jak PTE, często mają tylko jednego seeda albo w ogóle. Polski jezyk nikogo nie obchodzi.Chciałbym więc znaleźć sposób, żeby moje dzieła były dostępne zawsze. Ale tez nie placic za hosting lub liczyc na seedy.

Skanowanie książek to byłby ogrom pracy, ale chciałbym to zrobić. Pytanie tylko, gdzie to udostępnić? Zastanawiam się także, czy w erze ebooków ma sens skanować książeczki z bajkami. Mam też odcinki różnych bajek na VHS i DVD, więc nie chcę wrzucać całych seriali, tylko pojedyncze odcinki.

Czy jest tu ktoś, kto miałby ochotę pomóc seedować? Moja kolekcja jest naprawdę ogromna, a wielu tytułów nie ma w sieci. Chciałbym, żeby to zyło i było dostępne dla wszystkich, bo na co to mi? Zanim ktoś się wydrze o prawa autorskie, od razu mowie ze wiekszosc tytułów już to nie dotyczy i ma ponad 50 lat, autorzy juz dawno nie zyja, glownie o ksiazkach mowie. To cenna wiedza i chcialbym ja gdzies upchnac w sieć, ale mieć pewność że ktoś w ogóle wyświetli a nie że hosting usunie po 30 dniach, bo roboty byłoby z tym dużo, nawet myślę czy nie zatrudnić kogoś do skanowania. Co wy byście zrobili na moim miejscu?

Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie, jak się za to zabrać i czy w ogole. Dzięki! #torrenty #piratujo #prawo #informatyka #komputery

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nic nie seeduj, tylko skanuj i wrzucaj na Internet Archive. To jest portal stworzony do tego i jest bezkonkurencyjny.

Tak to np. wygląda - tu masz przykłady zeskanowanych starych newsletterów i książek językoznawczych, niedostępnych obecnie nigdzie indziej. Tego są
  • Odpowiedz