Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim Tak na poważnie. Mam wysokie IQ, ale w życiu nie nauczę się programować. Nie mam do tego predyspozycji. Niestety tak to działa. Z drugiej strony może coś blokuje twój potencjał np. ADHD, dysleksja?
  • Odpowiedz
@gnomol: też mam wysokie IQ, badane w klinice psychologicznej, top 10%, ale przez to że mam ADHD to nawet przy leczeniu farmakologicznym nie jestem w stanie kodować, parę lat się męczyłem będąc w IT, wpadłem w depresję, miałem lęki, problemy ze snem itd. Jak rzuciłem programowanie i poszedlem w bardziej fizyczne branże to wszystkie problemy zniknęły xD Po prostu moje adhd i mozg pozwala mi być zajebistym fizolem, a przy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. Programowanie jest proste i nie wymaga wysokiego IQ
2. Idź w front-end, to najprostsza gałąź w IT - wysokie zarobki, wygodna praca i nawet małpe można tego nauczyć także na spokojnie, wystarczą chęci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nie da się w wyraźnym stopniu zwiększyć IQ. Po prostu się nie da. Jedyne co możesz robić to zdrowo żyć żeby jeszcze nie pogarszać sytuacji.
Co do programowania - to nie są proste rzeczy, szczególnie jeśli ktoś nie jest zbyt bystry. Jeśli ktoś uważa że jest proste to oznacza że DLA NIEGO jest proste a nie że jest obiektywnie proste. Dla zabawy to sobie można pisać proste programiki, ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Nie pokarał Cie tylko tak naturalnie działa mózg ludzki. Czaić od razu jak to działa, to możesz jak jesteś w czymś specem co robi coś kupę czasu. Nie nauczysz się nawet prostych rzeczy jak coś nie jest przystępnie tłumaczone.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z własnych obserwacji mam wrażenie, że IQ może być zwiększone dość znacząco a sporo badań zdaje się to popierać. Pierwszy punkt to idealne wysypianie się każdego dnia, drugi to ćwiczenia oporowe - to takie fundamenty. Polecam orbitrek oraz przysiady z obciążeniem bo mocno zmęczysz uda które są dużą partią mięśniową i dostaniesz dużo hormonów neuro-regeneracyjnych w zamian za stosunkowo mały wysiłek, im bardziej nogi bolą kolejnego dnia tym lepiej.
  • Odpowiedz