Wpis z mikrobloga

310 940 + 23 + 218 + 30 + 33 + 33 + 13 + 51 + 11 + 35 + 31 + 39 + 93 + 28 + 52 = 311 630

Warszawa, Wołomin i zwiedzanie Radomia

– Kiedy to zrobisz?

– Jak wrócę z Radomia.

– A kiedy jedziesz?

– Nie wybieram się.

... a ja się właśnie wybrałem (σ ͜ʖσ)
Chwilowy letarg na tagu czas nadrobić.

Na końcówkę wiosny zaplanowałem kilka dłuższych tras po Warszawie z których najlepiej jeździło mi się wzdłuż Wisły (1).
Nieco lepszy mikroklimat, ładna panorama, niewiele skrzyżowań kolizyjnych oraz niezbyt zatłoczne drogi późniejszą porą były tu zdecydowanie na plus.

Poza miastem, odkryłem nieznane mi wcześniej drogi w Mazowieckim Parku Krajobrazowym (2), okrytą zła sławą osiedle Dudziarska (3) z jeszcze gorszą droga dojazdową i odwiedziłem Wołomin (4) oraz okolice przez które przebiega szlak Velo Mazovia Wschód.
Trafiłem po drodze na tylko kilka procent tego regionalnego szlaku ale od tamtego momentu chodzi mi po głowie by w tym roku zwiedzić cały szlak, który mierzy 205 km i zobaczyć jakie walory turystyczne za sobą niesie.
Trasa długa ale mam nadzieję, że uda się wytrzymać cały długi dystans i różnorodną nawierzchnię dróg.
Tym większa jest na to szansa skoro niedawno udało się pokonać 218 km w nienajgorszym stanie.

Za cel najdłuższej wycieczki postawiłem sobie miasto Radom.
Jednak zanim tam dojechałem wszystko wskazywało, że po raz kolejny nie uda mi się wyprawa rowerowa w tym kierunku.
Jadąc w okolicy Otwocka (5) dało się już słyszeć pewne cykliczne cykanie w rowerze, a później na podjeździe (który okazał się zbędny, bo była to ślepa uliczka) w Górze Kalwarii (6) ogniwo łańcucha wyślizgnęło się z pinu, zupełnie rozdzielając łańcuch.
Na szczęście wybawił mnie z opresji pewien doświadczony Pan Rowerzysta z tego miasta, który miał wiedzę, narzędzia oraz chęci by mi pomóc i wspólnymi siłami udało się złączyć łańcuch co umożliwiło dalszą podróż.
Dojeżdżając do Warki na przystanek w podróży (7) byłem już względnie pewien, że naprawa się udała i rzeczywiście do Radomia obyło się już bez usterek.
Generalnie są parki (8), zabytki, muzea i inne sportowe (9) czy turystyczne miejsca warte odwiedzenia - bardziej lub mniej atrakcyjne, trochę wydaje się za mała sieć dróg rowerowych (10).
Powrót po zmroku przez piaszczyste drogi po błędach nawigacyjnych, dojazd do Warki i dalszy powrót pociągiem, bo trasa zbyt mocno się przeciągnęła.

Zdjęcia:
1 - Kładka na Wiśle - Warszawa
2 - Oczko wodne w Mazowieckim Parku Krajobrazowym - Warszawa
3 - Osiedle Dudziarska - Warszawa
4 - Plac 3 Maja - Wołomin
5 - Pomnik kolejki wąskotorowej - Karczew
6 - Most Nadwiślańskiego Urzecza - Góra Kalwaria
7 - Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego - Warka
8 - Park im. Jacka Malczewskiego - Radom
9 - Kartodrom - Radom
10 - Kładka nad ul. Szarych Szeregów - Radom

Przebieg własny: maj 2024 - 1400 km
Przebieg własny: czerwiec 2024 - 173 km

#rowerowyrownik #ruszwarszawa #ruszmazowsze #mtb #200 km

Skrypt | Statystyki
ElektrizPL - 310 940 + 23 + 218 + 30 + 33 + 33 + 13 + 51 + 11 + 35 + 31 + 39 + 93 + 2...

źródło: trip-22062024

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach