@ThomasPol: Musisz w urzędzie złożyć oświadczenie o uznaniu dziecka, w obecności matki. Można to zrobic przed narodzinami. Ja tak robiłem z moimi. Samodzielnie to można ewentualnie złożyć w Sądzie pozew o uznanie / ustalenie...
@bigos555: jeżeli chcesz uznać dziecko to tak to wygląda. Bez oświadczenia nikt zaocznie ojca nie dopisze w takim przypadku... Jeżeli nie chcesz uznać, to faktycznie nic nie musisz robić
@ThomasPol: Racja. Ogólnie to raźniej gdy przy porodzie jest ktoś, komu różowa ufa, bo ma wtedy większy komfort i czuje się bezpieczniej. Choć przyznam że to wydarzenie do momentu wyjscia dzieciaka był dla mnie dość trudny (no bo siedzę i patrzę jak dziewczyna się męczy i zasadniczo nie mogę nic zrobić, kolejny raz nie był wcale mniej nerwowy, ani dla mnie ani dla Niej). Natomiast w temacie uznania dziecka myślę
@Kubok: Nie musisz nic robić wspólnie z matką. Wystarczy, że matka wpiszę cię w szpitalu, a ty sam z dokumentami rejestrusz dziecko. Jesteś ojcem, nic więcej nie trzeba robić, a na pewno nigdzie z matką nie chodzisz.
Pytanie do ludzi z Pomorza- kojarzycie czy są jakieś plaże gdzie mógłbym wjechać moim SUVem (Hyundai Tucson 2026 NX5 z Pleos Connect, napęd MHEV jak coś).
Wiem, że są parkingi, ale musiałbym podejśc z 50m na pieszo, a z auta miałbym bliżej.
@Kubok: Nic takiego nie musisz.
Jeżeli nie chcesz uznać, to faktycznie nic nie musisz robić
@Kubok: Wystarczy wypis ze szpitala. Nikt matek nigdzie nie ciąga. Prawie zawsze ojciec rejestruje dziecko sam.
@Kubok: Nie musisz nic robić wspólnie z matką. Wystarczy, że matka wpiszę cię w szpitalu, a ty sam z dokumentami rejestrusz dziecko. Jesteś ojcem, nic więcej nie trzeba robić, a na pewno nigdzie z matką nie chodzisz.