✨️ Obserwuj #mirkoanonim ok wykopki, sprawa wygląda tak ....
Dziś zapisałem się do POZ na pierwszą wizytę ze znamieniem. Był sobie pieprzyk, sam nie wiem kiedy się pojawił, na pewno nie taki od zawsze. Ze 2-3 tyg temu zaczął rosnąć, uwypuklać się. Tydzień temu pojawiła się czerwona obwódka. Zaczął czasami swędzieć. Wczoraj zaczął się łuszczyć, jakby schodziła opalona skóra z obrzeży.
Tak więc o, idę, chyba rozpoczynam przygodę.
Dajcie protipy, ponieważ #nabiednegonietrafilo pewnie oprócz oficjalnej ścieżki, pójdę gdzieś na własną rękę. Doradźcie gdzie warto, gdzie nie warto płacić.
@mirko_anonim: jak chcesz na NFZ, to najpierw do POZ, a ten cię skieruje do dermatologa na rozpoznanie i ewentualnie jeśli będzie do wycięcia to albo zrobi to sam, albo skieruje do chirurga. Prywatnie to wystarczy uderzyć do dermatologa, co zajmuje się również wycinaniem znamion.
@mirko_anonim najczęściej znamiona barwnikowe usuwa chirurg, szczególnie jak jest podejrzenie czerniaka. Zmianę wysyła się do histopatologii, żeby potwierdzić czy zmiana była złośliwa. Druga kwestia, to zrób jak najszybciej szczepienie na WZW b, lub badanie poziomu przeciwciał czy potrzebujesz dawek przypominających, jeżeli byłeś kiedyś szczepiony.
@mirko_anonim: Jak na biednego nie trafilo od razu dermatolog/chirurg prywatnie a nie bawic sie w POZ i tracic czas kiedy kazdy tydzien moze byc wazny.
ok wykopki, sprawa wygląda tak ....
Dziś zapisałem się do POZ na pierwszą wizytę ze znamieniem.
Był sobie pieprzyk, sam nie wiem kiedy się pojawił, na pewno nie taki od zawsze.
Ze 2-3 tyg temu zaczął rosnąć, uwypuklać się. Tydzień temu pojawiła się czerwona obwódka. Zaczął czasami swędzieć. Wczoraj zaczął się łuszczyć, jakby schodziła opalona skóra z obrzeży.
Tak więc o, idę, chyba rozpoczynam przygodę.
Dajcie protipy, ponieważ #nabiednegonietrafilo pewnie oprócz oficjalnej ścieżki, pójdę gdzieś na własną rękę. Doradźcie gdzie warto, gdzie nie warto płacić.
#pytaniedoeksperta #medycyna #dermatologia
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
dziękuję za odzew. Mam już skierowanie do chirurga. Zobaczę czy ZHD Krwi coś pomoże czy zrobię prywatnie, pieniądze za to śmieszne chcą.
A przy okazji badań krwi, które babeczka mi zleciła zbadam przeciwciała WZW, bo za cholere nie pamiętam czy się