Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak się rozwinąć w Londynie? #uk
Czy branża #it jest całkowicie zamknięta przez hindusów i jak w Polsce jest tysiąc CV?

Nie interesuje mnie frontend, mogą być linuxy i sysadminka ale nie wiem czy to nadal istnieje, dzisiaj są devopsi. Może być jakiś serwis, PHP, bazy danych, cokolwiek. Nie chciałbym się rzucać na gleboką wodę ale czy dla 30 latka z 20 tysiącami odłożonych funtów są jakieś szkoły jak u nas np. policealne? Chciałbym się rozwinąć, mam dość marazmu i pracy poniżej kwalifikacji, przy komputerze siedzę całe życie i to mój jedyny przyjaciel, uniwersytet to chyba za wysoki pułap dla mnie. Uczę się sam różnych rzeczy dla siebie np. basha, serwerów, sieci, na pracę komercyjna zawsze miałem mała pewność siebie, do tego mam fobie społeczna, potrzebuje steru i jakiejś szkoły, stażu który mnie przygotuje do określonego stanowiska.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Skoro myślisz że może być cokolwiek w IT tzn że nic nie umiesz więc skad w ogóle pomysł że ktoś cię wezmie. Nie masz studiów, nie masz nic, masz 30 lat i nic w CV. Do tego fobia społeczna gdzie programista morzu musi być asertywny przy zbieraniu wymagan i urealnianiu taskow

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): A kto powiedział, że nie można w wieku 30 lat budować CV? Bo ja nie rozumiem tego, że branża jest dla 20 latków a jak masz 30 to połóż się i zdechnij.

Mnóstwo ludzi opuszcza branże i chcą czegoś nowego spróbować, IT ich męczy po jakimś czasie. Jakiś mirek rok temu pisał na anonimie, że w wieku 33 lat po bootkampie do tego mając dziecko i żonę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim problemem nie jest wiek per se, tylko jak sam napisałeś, że potrzebujesz poprowadzenia, zorganizowania Ci kariery w komfortowych warunkach. Dlaczego pracujesz poniżej kwalifikacji, dlaczego nie walczysz o pracę zgodną z Twoimi umiejętnościami? Przy przekwalifikowaniu nigdy nie będziesz w 100% gotowy, ani nie będziesz spełniał 100% wymogów na dane stanowisko. Ludzie dają radę nie dlatego, że są młodzi, nie dlatego że są w Londynie, nie dlatego, że są po dobrym bootcampie,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Piękno IT polega na tym, że zawsze wszystkimi nauczenia się było i jest za darmo - nie ma żadnych szczególnych kursów „na stanowisko konkretne” które mógłbym polecić. Uczysz się języka programowania, szukasz firm które go używają, robisz w nim sobie jakiś projekt, składasz papiery.

PS
Może z 2% ludzi u mnie w londyńskich firmach gdzie pracowałem pochodzi z Indii. Cala masa Włochów, Hiszpanów i Francuzów za to ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja sie przebranzowilem na testera w UK ale to bylo w 2017r
i widzialem w pracy ludzi po studiach muzycznych czy nawet artystycznych, ktory tez sie nauczyli i dostali prace
nawet jeden kucharz zostal programista i dobrze sobie radzi

problemem moze byc to, ze od czasu COVIDa klienci zobaczyli, ze wszyscy pracuja zdalnie a w takim wypadku lepiej zatrudnic zdalnie kogos z poza UK bo bedzie Cie kosztowal tylko
  • Odpowiedz