Wpis z mikrobloga

442 183 + 35 + 9 + 90 + 16 + 183 + 41 + 37 + 7 + 35 + 4 + 6 + 26 + 11 + 20 = 442 703

Wilga

Z ostatnimi tygodniami było trochę mniej zaplanowej jazdy niż w rekordowym czerwcu.
Kilka objazdów po Warszawie i zostało odwiedzonych kilka mniejszych lub większych miejscowości koło Warszawy (1)
Najdłuższą ostatnią wycieczką był przejazd jadąc ku górze Wisły biorąc za cel Wilgę - znaną miejscowość wypoczynkową po prawej stronie Wisły.
Była to trudna podróż przez wyjątkowo słabe zarządzanie czasem, energią i żywieniem na trasie ale po tym wszystkim wnioski zostały wyciągnięte.
Po drodze zatrzymałem się na dłuższy przystanek nad torfowiskami na terenie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego (2), wokół których utrzymuje się przyjemniejszy klimat nawet w największe upały przez roślinność porośniętą na glebach torfowych jak i przez pobliskie stawy.
Po przejściu ścieżek edukacyjnych (3) wyruszyłem dalej na południe zatrzymując się jeszcze we wsi Mariańskie Porzecze (4), a po następnych kilku kilometrach zawitałem do wsi Wilga i rzeki o tej samej nazwie, która ma tam ujście do Wisły.
Również tam znajdują się rozległe stawy (5), a na niedomiar akwenów wodnych znajduje się tam nawet Morskie Oko (6) co sprawia że nazwa wsi wywodząca się od wilgoci zdaje się być dość adekwatna.
Poza wodą, plażami i wędkarzami, jest to miejsce, które ma osobne osiedle obfitujące w domki letniskowe i położone w środku lasu przy bajkowo-przyrodzniczych nazwach ulic.
Wracałem na wałach wiślanych drogami asfaltowymi jak i szutrowymi ale nienajgorszej jakości. Dookoła było mnóstwo rozległych terenów sadowniczych, jak w powiecie grójeckim, aż do gminy Sobienie.
Następnie odwiedziłem dodatkowo Pilawę (8), w której zauroczył mnie tamtejszy park przy stacji kolejowej. Naprawdę mało widziałem tak fantastycznie zaprojektowanych ogrodów, choć może jeszcze w przyszłych tripach nie raz dam się tak miło zaskoczyć :)

Zdjęcia:
1 - Tereny rekreacyjne nad stawem Glinianki - Sulejówek
2 - Wieża wiobserwacyjna z widokiem na "Bagno Całowanie" - Podbiel
3 - Kładka drewniana nad torfowiskiem ze ścieżką edukacyjną "13 błota stóp" - Podbiel
4 - Centralny punkt wsi i kościół pod wezwaniem Matki Boskiej Bolesnej - Mariańskie Porzecze
5 - Rzeka Wilga i plaża nad stawami łowieckimi - Wilga
6 - Morskie Oko - Wilga
7 - Pomnik żołnierzy przeprawy warecko-magnuszewskiej - Wilga
8 - Park miejski - Pilawa

Przebieg własny: lipiec 2024 - 859 km

#rowerowyrownik #ruszwarszawa #ruszmazowsze #100km

Skrypt | Statystyki
ElektrizPL - 442 183 + 35 + 9 + 90 + 16 + 183 + 41 + 37 + 7 + 35 + 4 + 6 + 26 + 11 + ...

źródło: trip-07082024

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach