Aktywne Wpisy

Naczelna_Hedonistka +168
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

josedra52 +117
Zima jest, ludziom głupie pomysły przychodzą do głowy więc warto przypomnieć.
19 stycznia, w ramach prawosławnych obchodów święta Objawienia Pańskiego, Anna Uskova chciała obmyć się w rzece. Towarzyszyli jej mąż oraz dwójka dzieci, a także przyjaciel rodziny. Na przerażającym nagraniu, jakie obiegło internet, widać moment, gdy kobieta ubrana w strój kąpielowy wykonuje znak krzyża, po czym zatyka nos, wskakuje do lodowatej wody i ślad po niej ginie. W tle słychać rozdzierające krzyki

Na północ Mazowsza i ku południu
Czerwińsk nad Wisłą - to był cel jednej z trudniejszych wycieczek, gdzie wiatr drenował moją energię przez pół trasy, a nocny chłód wstrzymał mnie na długo w miejscu.
Po paru przystankach w Warszawie (1-2) zmierzałem do Nowego Dworu Mazowieckiego na wycieczkę po mieście. Całkiem dobre połączenie rowerowe po asfalcie od Jabłonny do NDM, a po drodze zahaczyłem o krosową trasę w Lasach Chotomowskich - ta akurat nie zrobiła na mnie wrażenia, choć może dlatego że zbyt mały fragment jej przejechałem.
Za to już w samym Nowy Dwór wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Atrakcji do zwiedzania było dość sporo - głównie historycznych (3), związanych m.in. z twierdzą Modlin, lecz także rekreacyjnych jak np. Park Miejski (4).
Droga na wałach nad Narwią też była dobrym miejscem do odwiedzenia, gdzie można zrobić sobie przystnak przy przystani (5), plaży miejskiej (6) lub jednej z licznych ławek postawionych na wałach.
Za miastem ominąłem Port Potniczy i Tor Modlin przedzierając się przez węzeł drogi S8, który jest jeszcze w budowie.
Po sąsiedzku Zakroczym, ku mojemu zaskoczeniu, turystycznie pokazał mi się od całkiem dobrej strony. Główna ulica prowadząca do rynku wygląda wieczorem naprawdę pięknie ze znakomicie historycznie osadzonym rondem po drodze (7).
Sam rynek to dość świeża infrastruktura, z nasadzoną zielenią wokół placu, studnią abisyńską i pokaźną latarnią (8). Dalej w kierunku Wisły znajduje się gotycki kościół i po brukowanej ulicy Rybackiej znajduje się parkowa uliczka zachęcająca do przechadzek - ul. Topólki.
Ogólnie miejscowość jest warta odwiedzenia, choćby po to by zrobić sobie przerwę po dłuższej drodze w kierunku Płocka.
Następnie jadąc DK62 znalazłem się w Czerwińsku - miejscowości znanej m.in. z fenomalnej przeprawy przez Wisłę w drodze na bitwę pod Grunwaldem. Tam także znajduje się zrewitalizowany, bogaty w roślinność rynek, który otaczają zabytkowe domy (9), bazylika oraz wiślana plaża, na której odbywają się rekonstrukcje wydarzeń z 1410 roku (10 - 11).
Stąd jadąc już w drugą stronę przyjemnie jechało się z wiatrem w plecy w drodze powrotnej.
Poza Warszawą (12-13), Mińskiem Maz. (14) i samym Mazowszem (15, 19) udało mi się też ostatnio zwiedzić kilka miejscowości województwie łódzkim tj. Dąbrowa (16) czy Przedbórz (17 - 18) i świętokrzyskie - Dobromierz/Jeżowiec (20).
Zdjęcia:
1 - Przystanek promowy na Kanale Żerańskim - Warszawa
2 - Altana przy Lesie Bródnowskim - Warszawa
3 - Pomnik obrońców Twierdzy Modlin - Nowy Dwór Mazowiecki
4 - Park Miejski im. Józefa Wybickiego - Nowy Dwór Mazowiecki
5 - Pomosty przystani nad rzeką Narew - Nowy Dwór Mazowiecki
6 - Kąpielisko - Nowy Dwór Mazowiecki
7 - Rondo im. Rodziny Zakroczymskiej - Zakroczym
8 - Rynek - Zakroczym
9 - Rynek - Czerwińsk nad Wisłą
10 - Łódź - Czerwińsk nad Wisłą
11 - Wschód słońca nad Wisłą - Czerwińsk nad Wisłą