Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć

TLDR; Czy udostępnienie wiadomości z messengera/ whatsappa partnerowi bądź partnerce świadczące o zdradzie przez jej/jego drugą połówkę narusza w świetle prawa tajemnicę korespondencji.

Mam taki dylemat związany z wysyłaniem i ostrzeżeniem obecnego męża znajomej a konkretnie mojej byłej dziewczyny z czasów szkoły średniej.

Otóż z dwa miesiące temu mieliśmy spotkanie ze znajomymi ze szkoły średniej z okazji dziesięciolecia matury. Była tam min. wcześniej wspomniana znajoma, z którą po dziesięciu latach w sumie człowiek normalnie gadał o sprawach bieżących i z czasów szkolnych. Generalnie nic nadzwyczajnego.

Po jakimś tygodniu znajoma zaczęła do mnie pisać przez messengera. Generalnie tematy na początku nie były jakieś konkretne, gadka o wszystkim i o niczym. W pewnym momencie zrobiło się dziwnie, bo wypytywała o plany życiowe z przeplataniem wątków z czasów szkolnych. Wiedząc co się święci pociągnąłem wątek i w końcu się wygadała, że "obecny mąż jej już nie interesuje" i że chciała by się spotkać plus do tego otwarte wspominki z czasów szkolnych.

I tutaj mam problem, bo poinformowanie nieświadomego chłopa wydaje się chyba oczywiste. Natomiast znając znajomą, która jest k------o wredna i nie jednemu krwi napsuła (dlatego swego czasu zakończyłem z nią temat :D ), obawiam się, że może mi również napsuć krwi (pracuje w miejscu, gdzie muszę być niekarany).

I tu moje pytanie. Czy jak chłopu wyślę całą korespondencje z ww znajomą, to czy nie naruszę tajemnicy korespondencji, gdyż de facto od niej zgody nie dostanę a z drugiej strony chce mieć czyste plecy od strony prawnej.

#zwiazki #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ale ty nie łamiesz tajemnicy korespondencji jako odbiorca wiadomości. To się tyczy nieuprawnionego dostępu, jakbyś np. włamał się na konto koleżanki i czytał wiadomości nie skierowane do ciebie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
subtelny-badacz-0: Jak chcesz poinformować faceta, to musisz to zrobić tak, żeby sam zaczął węszyć i odkrył zdradę (emocjonalną), więc w idealnym wypadku gość sam odkrywa historie rozmów na messengerze. Jeśli walniesz mu prawdą prosto w oczy, to sam zostaniesz wrogien numer jeden.

·
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Generalnie nie mam zamiaru robić większej zadymy, niż to konieczne. Gościa prędzej czy później poinformuje.

Bardziej mi chodziło o to, czy bez problemu będę mógł mu przekazać treści wiadomości jeśli o nie poprosi i nic więcej.

· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz