Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#perfumy

Ja chłop 24 lvl i nigdy nie używałem perfum, zawsze dezodoranty/antyperspiranty. Mam kilka pytań, to nie żaden troll, proszę o poważne odpowiedzi:

1. Jakie perfumy polecacie na początek? Coś powiedzmy do 500 zł.
2. W jakich miejscach się psikać i ile?
3. Na jakie okazje się psikać? Na każde wyjście z domu, czy to praca, czy jakiś wypad ze znajomymi?
4. Czy podczas używania perfum mogę/powinienen również używać dezodorantów/antyperspirantów? Pocę się dość mocno.

Z góry dziękuję za pomoc.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim

1. Zależy co się lubi. Pełno polecajek na tagu, trochę rozbiórek. Można popróbować

2. W miejscach „pulsujących” (szyja, zgięcie łokci i tak dalej)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zupełnie serio - zależy do czego potrzebujesz perfum i jakich. Jest trochę uniwersalnych zapachów, całkiem przyzwoitych (przychodzi mi tak z czapy np. Missoni parfum pour homme, Cedrat boise, Azzaro Wanted, Dylan blue itd.). Najlepiej jakbyś napisał kedmal na jaką okazję i do jakich ciuchów potrzebujesz zapachu.
Co do antyperspirantu to są takie bezzapachowe więc jedno drugiemu nie przeszkadza :) A ile psikać? To zależy jaki zapach i jaka osoba.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @fiddle - dzięki za konkretne nazwy. Argument "zależy co kto lubi" do mnie nie trafia, bo... nie wiem co lubię, jestem kompletnie zielony w tym temacie. Mógłbyś rozwinąć myśl "zależy do czego potrzebujesz perfum i jakich"? Również ciekawi mnie, jak ubrania i okazja wpływają na wybór perfum. Obecnie raczej chciałbym kupić jedne perfumy, zobaczyć z czym to się je.

• Odpowiedz
@mirko_anonim: Uwierz mi na słowo, że nie chciałbyś nosić do krótkich spodenek Amouage Epic - zapach jest bardzo formalny, max do czego się nadaje to do eleganckiego swetra. Z drugiej strony nie chciałbyś wyjść na +30 stopni wyperfumowany Paco Rabanne One million ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na randkę nie chciałbyś iść nosząc na sobie H24. Powiem Ci tak - albo zamów od jakiegoś dobrego mirasa z
  • Odpowiedz
U mnie Różowa mega się burzy jak przychodzę do wyra wypsikany.

@Omniscient: A moja lubi jak psiknę się delikatnie jakimś słodziakiem (Eros, Kismet, itp.), oby nie za dużo bo to nie ma dusić, tylko utulić do snu. Znaczy się jako "perfumiarz" masz złą kobietę, może zastanów się nad zmianą? Tylko jej tego nie pokazuj, bo Ci jeszcze każe zlikwidować kolekcję XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1. Zacząłbym od czegoś uniwersalnego z kategorii blue, czyli coś co możesz zarzucić na siebie przy praktycznie każdej okazji, są to zapachy które podobają się otoczeniu, a przynajmniej nie przeszkadzają: dior sauvage EDP, bleu de chanel EDP ( te końcówki mają znaczenie bo często zapachy o podobnych nazwach się różnią), versace dylan blue, cool water davidoffa też jest przyjemny.

2. W przypadku w/w zapachów 6-7 psików wystarczy: 2 za uchem,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
entuzjastyczny-człowiek-73: Argument co kto lubi jest zasadny, podobnie znaczenie ma co do danego zapachu nosisz i jaka jest pora roku.

Ogólnie zasada jest taka że na lato na codzień i "do biura" zapachy świeże zielone cytrusowe ozonowe, na zimę (zwykle) cięższe, ciemniejsze lub słodkie.

Do garnituru, fraku i na wyjścia wieczorne zasada niekoniecznie wyżej obowiązuje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mieć 24 lata i nigdy nie używać perfum. ( _)

jeszcze to czwarte pytanie xD. Nie ziomek, nie możesz używać antyperspirantów. Przyjeżdża komisja perfumiarska i jak zobaczą, że łączysz perfumy z używaniem antyperspirantu pakują cię do pierdla. Proponuję od razu rezygnacje z mycia się, ale skoro przez 24 lata życia nie używałeś w ogóle perfum, a jesteś świadomy że masz problem z poceniem się, to domyślam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sprzedaje perfumy i często ktoś się mnie pyta które są najlepsze, zawsze odpowiadam ze to kwestia gustu i własnych upodobań - ale jak bardzo ci zależy to sprawdź markę "Montale" - w moim mniemaniu bardzo wyjątkowe zapachy
  • Odpowiedz