✨️ Obserwuj #mirkoanonim #zwiazki Mirki potrzebuje porady. Miałem ze swoją #rozowepaski spinę o moim zdaniem głupotę, ale ona odbiera to jako brak szacunku wobec jej osoby. nasz wiek ja 36, ona 34. Otóż chodzi o to, że piszac do niej pisze „ci” „ty” „ciebie” zamiast „Ci” „Ty” „Ciebie”. Tłumaczyłem, że często pisze z telefonu jadąc autobusem i nie zwracam uwagi na takie rzeczy co jeszcze bardziej ją rozjuszyło. Jej zdaniem to braki w moim wykształceniu i wychowaniu. Twierdzy, że każda kobieta oburzyłaby się na takie coś i powinienem zmienić swoje zachowanie, a to, że moim zdaniem to głupota dowodzi, że ignoruje coś co jest dla niej ważne. Nie wiem już co myśleć… moim zdaniem ona srogo przesadza
@mirko_anonim głupota, ale trochę ma rację, bo dla kobiety detale budują obraz całości. Więc popracuj i wykuj sobie nawyk pisania wielką literą zaimków osobowych. A poza tym w każdym telefonie do słownika masz opcję dodania wyjątków, niech Ci po prostu telefon to poprawia :)
@mirko_anonim: ja na wykopie pisze "ci" ale z rodziną, znajomymi itd to raczej "Ci" chociaż nie wszyscy tak odpowiadają
w sumie to nie ma znaczenia, bardziej chyba ją ubodło to że zjechałeś z wysokiego na niskie C, gdybyście od początku pisali ci, tobie (tak jak sie pisze np. dialogi w książkach, gazetach) to by nic nie zauważyła, a tak to może podejrzewa jakąś zmianę w twoim podejściu do niej
@mirko_anonim kiedyś gadałem z taką księżniczką, co się oburzyła że nie pisze polskich znakow. Bo wszycy korzystają z tego kretyństwa zwanego słownikiem to ja też muszę. Była to moja ostatnia z nią rozmowa.
ale trochę ma rację, bo dla kobiety detale budują obraz całości.
@Feeder: No nie wiem, jestem purystką językową, piszę poprawnie i w ogóle, a nie zwracam uwagi na to, w jaki sposób piszą do mnie ludzie. Z jednej strony widzę błędy, z drugiej – już się przyzwyczaiłam do tego, że większość internautów pisze niedbale.
@mirko_anonim mi autokorekta często sama zmienia w tych słowach na duże litery więc nie mam tego problemu. Ogólnie to zdarzają się ludzie co strasznie się piekła o przecinki, pisownie. Nawet kiedyś znałam taką wkurzającą typiare (uczyła się łaciny i chciała iść na studia z polonistyki) co się czepiała jak ludzie w złych miejscach akcenty w słowach wypowiadali. Chodziła ze mną na angielski dodatkowy i prowadzący się wkurzył i kazał jej na
@mirko_anonim: Mnie wkurza np. jak ktoś niby zadaje pytanie, a nie postawi znaku zapytania. Albo stosuje różnego rodzaju skróty. Więc wierzę, że kogoś może denerwować brak dużych liter. Ja jak nie wiem czy napisać do kogoś z małej czy z dużej to zawsze piszę z dużej, bo o to się nikt nie obrazi, nawet jak tego nie wymaga
@mirko_anonim: pisanie zaimków duża literą nie ma żadnego znaczenia bo nigdy nie zmienia sensu wypowiedzi. to podobnie jak z tytułami naukowymi na uczelni, nic nie zmieniają w komunikacji, a przysrywają się o nie największe gbury z wywalonym ego.
elastyczny-eksperymentator-14: @Kitku_Karola Niesamowicie denerwuja mnie ludzie, którzy zachowuja sie jak typowy uzytkownik froum eletroda.pl #grammarnazi IMO to jakas forma narcyzmu, przywalanie sie do ludzi (wspolczuje poczucia wartosci ludziom, których obraża napisanie "ty" "ciebie"...) plus zgrywanie wielce oświeconego mistrza mowy polskiej. Ta dziewczyna, o ktorej piszesz to miala cos mocno na
#zwiazki
Mirki potrzebuje porady. Miałem ze swoją #rozowepaski spinę o moim zdaniem głupotę, ale ona odbiera to jako brak szacunku wobec jej osoby. nasz wiek ja 36, ona 34.
Otóż chodzi o to, że piszac do niej pisze „ci” „ty” „ciebie” zamiast „Ci” „Ty” „Ciebie”. Tłumaczyłem, że często pisze z telefonu jadąc autobusem i nie zwracam uwagi na takie rzeczy co jeszcze bardziej ją rozjuszyło. Jej zdaniem to braki w moim wykształceniu i wychowaniu. Twierdzy, że każda kobieta oburzyłaby się na takie coś i powinienem zmienić swoje zachowanie, a to, że moim zdaniem to głupota dowodzi, że ignoruje coś co jest dla niej ważne. Nie wiem już co myśleć… moim zdaniem ona srogo przesadza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Więc popracuj i wykuj sobie nawyk pisania wielką literą zaimków osobowych. A poza tym w każdym telefonie do słownika masz opcję dodania wyjątków, niech Ci po prostu telefon to poprawia :)
ale z rodziną, znajomymi itd to raczej "Ci"
chociaż nie wszyscy tak odpowiadają
w sumie to nie ma znaczenia, bardziej chyba ją ubodło to że zjechałeś z wysokiego na niskie C, gdybyście od początku pisali ci, tobie (tak jak sie pisze np. dialogi w książkach, gazetach) to by nic nie zauważyła, a tak to może podejrzewa jakąś zmianę w twoim podejściu do niej
@Feeder: No nie wiem, jestem purystką językową, piszę poprawnie i w ogóle, a nie zwracam uwagi na to, w jaki sposób piszą do mnie ludzie. Z jednej strony widzę błędy, z drugiej – już się przyzwyczaiłam do tego, że większość internautów pisze niedbale.
─────────────────────
· Zaakceptował: digitallord
Daj sobie spokój bo zniszczysz sobie życie z psychopatką, którą trzeba zdominować jak kukłe bo inaczej cię zniszczy
─────────────────────
· Zaakceptował: digitallord
Niesamowicie denerwuja mnie ludzie, którzy zachowuja sie jak typowy uzytkownik froum eletroda.pl #grammarnazi
IMO to jakas forma narcyzmu, przywalanie sie do ludzi (wspolczuje poczucia wartosci ludziom, których obraża napisanie "ty" "ciebie"...) plus zgrywanie wielce oświeconego mistrza mowy polskiej.
Ta dziewczyna, o ktorej piszesz to miala cos mocno na