Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
2 lata temu miałam awarie i woda poleciała w łazience, zostało zgłoszone, naprawione, żaden sąsiad się nie zgłaszał więc z ubezpieczenia naprawilam u siebie szkody. Po 2 latach przyszedł sąsiad że zabierają się za remont, odsunęli szafę i tam zaciek od tej mojej awarii i że może będzie trzeba szpachlowac i co z tym robimy. Czy po takim czasie to może być jakkolwiek egzekwowane? Czy ubezpieczyciel mu przyjmie takie zgłoszenie po takim czasie? Mogę olać sprawę i spać spokojnie?

#remont #zalanie #remonty

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
twórczy-mędrzec-66: Nie, nie możesz ale raczej powinnaś jeżeli faktycznie minęły dwa lata. Po dwóch latach będą mieli problem z wykazaniem że to faktycznie przez twoją awarię.

Skąd w ogóle wiedzieli że coś u ciebie poszło i czemu w związku z tym całkowicie olali podjęcia się próby jakiejkolwiek oceny jej wpływu na swoje mieszkanie i zgłoszenia związanych z tym roszczeń przez tyle czasu?

Skonsultuj to z kimś z prawa cywilnego ZANIM wyślesz zapytanie do ubezpieczyciela.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: takie szkody przedawniają się po 3 latach. Jeśli jest ciągłość ubezpieczenia i jest w nim OC to możesz spać spokojnie, jeśli wolisz "nie ruszać polisy"(może wzrosnąć składka) to zapytaj się sąsiada czy dołożenie 100-200pln do jego remontu załatwi problem.(Nie wiem jak wyglądał ten zaciek ale szacuję iż nie wpłynie on na koszt remontu który sąsiad ma wykonywać)
  • Odpowiedz