Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#prawo #zwiazki

Ok. rok temu rozstałem się z dziewczyną, z którą wynajmowałem mieszkanie, jesteśmy obydwoje na umowie. Ja się wyprowadziłem a ona chce wynajmować dalej, regularnie wszystko opłaca. Chciałbym to w końcu uporządkować czyt. wypisać się z umowy.

Można byłoby to załatwić zwykłym zgłoszeniem wynajmującemu wypowiedzenia, ale ona nie chce podpisywać z nim nowej umowy, bo się boi że właściciel będzie chciał podwyższyć opłaty i dodatkowo nie ma aktualnie środków na naprawę rzeczy zniszczonych podczas tych paru lat użytkowania - a zakładam że właściciel chciałby przyjść do mieszkania je obejrzeć przed podpisaniem nowej umowy.

Jak ze strony prawnej wygląda coś takiego? Czy istnieje możliwość jakiegoś aneksu do umowy wykreślającego mnie z niej?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: aneksuj, zrobiłem tak kiedyś odwrotnie bez aneksowania, ale wiedziałem że tam długo nie pomieszkam + ja byłem osobą która zostawała w mieszkaniu. Komuś innemu bym nie zaufał
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przez kilka lat normalne jest że są drobne uszkodzenia wynikające z normalnego użytkowania.
Chyba nie masz innej opcji niż zapytać właściciela. Niestety może mu przyjść do głowy podwyższenie czynszu. Najlepiej by było to zrobić w pośpiechu żeby nie zdążył się nad tym zastanowić xD
Właściciel pewnie woli lokatora który płacił i mieszkał przez kilka lat niż szukać na nowo lokatorów, więc raczej się zgodzi.
  • Odpowiedz