Aktywne Wpisy

FejsFak +748
Niedługo minie kolejna rocznica rozpoczęcia tego wspaniałego projektu. Ktoś niedawno pisał gdzie są aktualne zdjęcia schodów a ja nie jestem okrutnikiem i nie będę odmawiał wam tej przyjemności rzucenia okiem na to spektakularne dzieło inżynierii budowlanej. Jak widzicie schody w tym momencie służą jako pólki na rupiecie (powoli wszystkie rupiecie wynoszę piętro wyżej żeby mieć trochę porządku w mieszkaniu). #stepujacybudowlaniec
P.S. były jakieś wąty o to, że nic nie wrzucam
P.S. były jakieś wąty o to, że nic nie wrzucam
źródło: IMG_20260218_104952_006
Pobierz
Szybka ankieta. U mnie Salt Lake City, chociaż niewiele z nich pamiętam oprócz skoków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#mediolan2026
#mediolan2026
Które z zimowych IO oglądaliście jako pierwsze?
- Nagano 1998 14.0% (75)
- Salt Lake City 2002 45.9% (245)
- Turyn 2006 9.0% (48)
- Vancouver 2010 10.1% (54)
- Soczi 2014 3.9% (21)
- Pjongczang 2018 1.1% (6)
- Pekin 2022 0.7% (4)
- Obecne 0.7% (4)
- Któreś przed Nagano 14.4% (77)

Pewnym rozwiązaniem problemu mieszkaniowego w Polsce mogłoby być stworzenie przez państwo zasobu mieszkań na wynajem. Którego zasobu oczywiście teraz nie ma, bo całą mieszkaniówkę oddano w prywatne ręce. Mieszkalnictwo w Polsce ma właściwie dzisiaj 2 filary, Oba to rozwiązania wolnorynkowe. Jednym jest kredyt hipoteczny, drugim wynajem od prywatnego czy instytucjonalnego właściciela. Koszt w relacji do zarobków jest właściwie podobny. Małżeństwo na przeciętnej pensji oddaje jedną wypłatę na mieszkanie. Nic dziwnego, że mając jedno dziecko (o ile w ogóle mają) nie decydują się na drugie.
Dlatego państwo powinno taki zasób mieszkań stworzyć, kupując już gotowe mieszkania o różnym standardzie, w różnych lokalizacjach oraz budując na gruntach państwowych. Mieszkań tych nie można by było wykupować. A sam zakup powinien podlegać pod prawo zamówień publicznych.
Mieszkania te stałyby się elementem równoważącym na rynku mieszkaniowym i stanowiły alternatywę dla 2 pozostałych możliwości dla ludzi na dorobku. Młode rodziny miałyby prawo mieszkać tam dożywotnio. Oczywiście stworzenie takiej alternatywy potrwa lata i jest mało efektowne dla polityków oraz stanowi zagrożenie dla obecnego status quo. Niemniej uważam, że obecnie brak takiej alternatywy jest głównym powodem zapaści demograficznej w Polsce.
#nieruchomosci #polityka
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Głównym powodem zapaści demograficznej w Polsce jest brak chęci posiadania dzieci. Jak będziesz rozdawał mieszkania to się okaże że dzieci nadal się nie rodzą bo ludzi nie stać na 5 zajęć pozalekcyjnych i wakacje 4 razy w roku.
przecież mieszkania w dość dobrej cenie są w różnych lokalizacjach. To nie jest tak, że w każdym miejscu w Polsce mieszkanie 50 m2 kosztuje 700k zł. Mieszkania kosztują od 100 do 700k zł za 50m2. Dla wszystkich wystarczy domów i mieszkań tylko ludzie chcą mieszkać do 5km od centrum miasta wojewódzkiego.
Koło mnie w kończącej się inwestycji w wakacje sprzedawano ostatnio mieszkania po 6400 zł za m2. Bliźniaki