Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam Mirki,
po tym jak ostatnio ceny #nieruchomosci odkleiły się totalnie, szczególnie w TOP 5 naszła mnie myśl żeby powrócić w rodzinne strony, a mianowicie do jednego z miast wojewódzkich w lubuskiem. Mieszkałem tam praktycznie przez całe życie do wyjazdu na studia do #warszawa. Teraz uznałem z różową że czas założyć rodzinę. Życie w stolicy jest spoko, ale żyjemy na wynajmie, choć trochę kasy na własną nieruchomość odłożone. Trzeba się ustabilizować. Zarówno różowa jak i ja po dobrych studiach wyższych w WWA. Po przeprowadzce zarobki i perspektywy kariery mogłyby nieco spaść, ale jakoś źle nie będzie. Patrzyliśmy za mieszkaniem 3-4 pokojowym w jakiejś sensownej lokalizacji (Mokotow, Ursynów, Żoliborz, Ochota) w nowym budownictwie i wyszło że to koszt około 1,2 -1,4 mln PLN minimum. Za te pieniądze to mogę na jednej z przylegających gmin mojego rodzinnego (do 10km od centrum miasta) wybudować spokojnie dom 180 m2 z dużą działką i szybkim dojazdem do miasta. Sam od dziecinstwa mieszkalem w domu (i chciałbym miec docelowo swój), wybudowanie takowego pod stolica jest dosyc kosztowne. Myślałem nad wadami i zaletami zarówno Warszawy jak i miejscowości rodzinnej i prezentuje je poniżej.
Miasto wojewódzkie w lubuskim
Zalety: malownicze tereny (jeziora i lasy), małe odległości w mieście, rodzice w pobliżu, niskie ceny działek, mozliwosc budowy domu, bliskość Berlina i granicy z DE, znajomi z dzieciństwa
Wady: problem z dobrą pracą (chyba ze własna działalności), brak dobrych uczelni wyższych, mało rozrywek i kultury, brak różnorodnych knajp
Warszawa
Zalety: dobrą praca i perspektywy awansu, dużo atrakcji i rozrywek, wydarzenia kulturalne, lepsza komunikacja w mieście, dużo dobrych szkół i uczelni wyższych, liczne knajpy
Wady: miasto zakorkowane, drogie nieruchomości, duże odległości, daleko od rodziców, brak jezior w pobliżu
#dom #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Co lepszym wyborem?

• Warszawa 33.9% (39)
  • miasto wojewódzkie w lubuskiem 66.1% (76)

Oddanych głosów: 115

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie widze jak mielibysmy Ci cos pomoc. Sa osoby co duzych miast nie znosza, sa takie co w malym by sie dusily. A co do znajomych z dziecinstwa... masz z nimi kontakt? Jestes pewien ze sie nie rozluznil?

I jak chcecie dzieci pomyslcie tez gdzie lepiej bombelka wychowac - bliskosc rodzicow ogromnie obniza koszty opiekunek, przedszkola i bardzo ulatwia jak ktos sie pochoruje, ale w duzym miescie bedzie mial
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w mniejszych miastach też można zrobić tzw "karierę". Fakt że szanse mniejsze jak i mniej ofert pracy ale jak ktoś ogarnięty to czemu nie. W mojej rodzinie żona kuzyna pracuje w biurze w dużej zagranicznej fabryce i przytula całkiem niezłą kasę (ale angielski perfekt bo jest właśnie po anglistyce), inny przykład to kumpel który jest po budownictwie i pracuje w firmie produkującej okna, nie wiem czy już teraz nie
  • Odpowiedz
Za te pieniądze to mogę na jednej z przylegających gmin mojego rodzinnego (do 10km od centrum miasta) wybudować spokojnie dom 180 m2 z dużą działką i szybkim dojazdem do miasta.

@mirko_anonim: Za mniejsze pieniądze możesz wybudować dom pod Warszawą z dojazdem KM nie przekraczającym 30-40 minut. Ba, za 1,4 mln to nawet w samej Warszawie dom zbudujesz.

wybudowanie takowego pod stolica jest dosyc kosztowne

@mirko_anonim: Domy pod Warszawą
  • Odpowiedz
@DryfWiatrowZachodnich: Mogę podać na swoim przykładzie

600 m do stacji
29 min jazdy samego km
2x na godzinę (tutaj lipa, muszę czekać do 2040 aż łaskawie PLK zbuduje czwarty tor do Nasielska i powstanie Metro Toruńska, żeby był komfort jak na linii z Otwocka gdzie jest KM co 20 min).

Nie ma tragedii ogólnie, kiedyś będzie lepiej. Wiadomo, żę to nie komfort jak w bloku koło stacji metra. Ale żeby
  • Odpowiedz
Mnóstwo ludzi mieszka w ,,obwarzanku''
Nawet te znienawidzone segmenty da się znaleźć po 700k za 100m2 30 min od Warszawy.
Ale koniecznie musi być stacja PKP / SKM / WKD w promieniu max kilkunastu minut spacerem.

Szukaj wzdłóż linii kolei - Pruszkow, Wołomin, Legionowo,
@mirko_anonim:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
czujny-lider-27: Ja mieszkałam całe życie w domu w obwarzanku - Sulejówek, 10 min piechotą do stacji.

Zalety:
Blisko stacja skm/km
Do centrum (Wa-Wa Śródmieście) jedzie do 40min
Obecnie na Wa-wa Stadion jest metro druga
  • Odpowiedz
Obecnie z mężem kupujemy 4 pokoje 70m2 na Mokotowie za niecały 1,1mln - da się taniej, obecnie klimat na rynku taki, że developerzy grzecznie negocjują i idą na rękę.

@mirko_anonim: W tej kwocie muszą negocjować, bo trzeba mieć koło 20k na łapę, by dostać na to kredyt. Ale spokojnie, zaraz będzie BK0%.

To była wspólna i przemyślana decyzja z mężem mimo, że moi rodzice mają oddzielną działkę 600m2 po pradziadkach
  • Odpowiedz