Aktywne Wpisy

31 maja pierwszy raz bede leciał samlotem a 7 czerwca drugi raz. Znając moje szczeście to sie pewnie rozbijemy
DoktorMorela +9
Nic mnie tak nie bawię jak ból d--y wykopkow ze lekarze zarabiają od nich wiecej xd
Tymczasem przeciętny wykopek ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, nie potrafi pisać, ma nikłe pojęcie o czymkolwiek i nawet nie trzymał laski za rękę xd
Wieksza czesc tego narodu ma problem z przyswojeniem wiedzy ze szkoly podstawowej. Dalej jest tylko gorzej. O czym my w ogóle dyskutujemy xd
#lekarze #lekarz #zarobki
Tymczasem przeciętny wykopek ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, nie potrafi pisać, ma nikłe pojęcie o czymkolwiek i nawet nie trzymał laski za rękę xd
Wieksza czesc tego narodu ma problem z przyswojeniem wiedzy ze szkoly podstawowej. Dalej jest tylko gorzej. O czym my w ogóle dyskutujemy xd
#lekarze #lekarz #zarobki

Witam Mirki,
po tym jak ostatnio ceny #nieruchomosci odkleiły się totalnie, szczególnie w TOP 5 naszła mnie myśl żeby powrócić w rodzinne strony, a mianowicie do jednego z miast wojewódzkich w lubuskiem. Mieszkałem tam praktycznie przez całe życie do wyjazdu na studia do #warszawa. Teraz uznałem z różową że czas założyć rodzinę. Życie w stolicy jest spoko, ale żyjemy na wynajmie, choć trochę kasy na własną nieruchomość odłożone. Trzeba się ustabilizować. Zarówno różowa jak i ja po dobrych studiach wyższych w WWA. Po przeprowadzce zarobki i perspektywy kariery mogłyby nieco spaść, ale jakoś źle nie będzie. Patrzyliśmy za mieszkaniem 3-4 pokojowym w jakiejś sensownej lokalizacji (Mokotow, Ursynów, Żoliborz, Ochota) w nowym budownictwie i wyszło że to koszt około 1,2 -1,4 mln PLN minimum. Za te pieniądze to mogę na jednej z przylegających gmin mojego rodzinnego (do 10km od centrum miasta) wybudować spokojnie dom 180 m2 z dużą działką i szybkim dojazdem do miasta. Sam od dziecinstwa mieszkalem w domu (i chciałbym miec docelowo swój), wybudowanie takowego pod stolica jest dosyc kosztowne. Myślałem nad wadami i zaletami zarówno Warszawy jak i miejscowości rodzinnej i prezentuje je poniżej.
Miasto wojewódzkie w lubuskim
Zalety: malownicze tereny (jeziora i lasy), małe odległości w mieście, rodzice w pobliżu, niskie ceny działek, mozliwosc budowy domu, bliskość Berlina i granicy z DE, znajomi z dzieciństwa
Wady: problem z dobrą pracą (chyba ze własna działalności), brak dobrych uczelni wyższych, mało rozrywek i kultury, brak różnorodnych knajp
Warszawa
Zalety: dobrą praca i perspektywy awansu, dużo atrakcji i rozrywek, wydarzenia kulturalne, lepsza komunikacja w mieście, dużo dobrych szkół i uczelni wyższych, liczne knajpy
Wady: miasto zakorkowane, drogie nieruchomości, duże odległości, daleko od rodziców, brak jezior w pobliżu
#dom #pytanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co lepszym wyborem?
I jak chcecie dzieci pomyslcie tez gdzie lepiej bombelka wychowac - bliskosc rodzicow ogromnie obniza koszty opiekunek, przedszkola i bardzo ulatwia jak ktos sie pochoruje, ale w duzym miescie bedzie mial
Komentarz usunięty przez autora
@mirko_anonim: Za mniejsze pieniądze możesz wybudować dom pod Warszawą z dojazdem KM nie przekraczającym 30-40 minut. Ba, za 1,4 mln to nawet w samej Warszawie dom zbudujesz.
@mirko_anonim: Domy pod Warszawą
@Yuri_Yslin: tylko tu warto zwrocic uwage co ile ta KM jezdzi i ile minut sie mieszka od przystanku KM w swoim podwarszawskim miescie + ile minut od stacji w Warszawie sa interesujace nas miejsca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
600 m do stacji
29 min jazdy samego km
2x na godzinę (tutaj lipa, muszę czekać do 2040 aż łaskawie PLK zbuduje czwarty tor do Nasielska i powstanie Metro Toruńska, żeby był komfort jak na linii z Otwocka gdzie jest KM co 20 min).
Nie ma tragedii ogólnie, kiedyś będzie lepiej. Wiadomo, żę to nie komfort jak w bloku koło stacji metra. Ale żeby
@Yuri_Yslin: Jakie to miasta?
Nawet te znienawidzone segmenty da się znaleźć po 700k za 100m2 30 min od Warszawy.
Ale koniecznie musi być stacja PKP / SKM / WKD w promieniu max kilkunastu minut spacerem.
Szukaj wzdłóż linii kolei - Pruszkow, Wołomin, Legionowo,
@mirko_anonim:
Zalety:
Blisko stacja skm/km
Do centrum (Wa-Wa Śródmieście) jedzie do 40min
Obecnie na Wa-wa Stadion jest metro druga
@mirko_anonim: W tej kwocie muszą negocjować, bo trzeba mieć koło 20k na łapę, by dostać na to kredyt. Ale spokojnie, zaraz będzie BK0%.