Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 23 lata, mieszkam z rodzicami i mam odłożone około 70tys zł. Sytuacja wygląda tak, że od zawsze marzyłem o własnym mieszkaniu w bloku, jakaś mała kawalerka, ważne żeby to było moje własne mieszkanie, to jest mój taki cel życiowy. Na ten moment potrzebuję też kupić samochód i jedyny, który mi się od kilku lat podoba, kosztuje około 35tys. Mógłbym kupić coś tańszego, ale to nie będzie to coś... Wiem, ze nie będę zadowolony i nie spełnię swojego małego marzenia.. Jestem teraz w małej rozsypce, bo z jednej strony wydam połowę moich oszczędności, które odkładam z 4-5 lat na samochód i będę w tyle z tym mieszkaniem... Możecie mi coś podpowiedzieć, dać jakąś radę? Cokolwiek co myślicie na ten temat. Dzięki #rozowepaski #niebieskiepaski #pytanie #pytaniedoeksperta #samochody #logikaniebieskichpaskow

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jeśli samochód ma ułatwić ci życie typu dojazd do pracy albo na studia to można kupić droższy ale taki jaki chciałbyś mieć. Jeśli tylko ma ci podnieść ego i dowartościować to odradzam lepiej pchać się w to mieszkanie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: co to za auto? moze juz tak stare że nie straci na wartości, ogolnie lepiej to sie mieszka we własnym mieszkaniu niz w samochodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak nie masz hajsu, to samochód ma działać i nie generować dodatkowych kosztów. Kupowanie samochodu dla "mania" konkretnego modelu, kiedy cię nie stać na podstawowe potrzeby to głupota.
  • Odpowiedz
Samochód taki żeby jeździł, łatwy do naprawy, mało pali. Jak kupisz mieszkanie, to wtedy sobie odłożysz do samochodu który ci się podoba.
  • Odpowiedz
Możecie mi coś podpowiedzieć, dać jakąś radę? Cokolwiek co myślicie na ten temat.

@mirko_anonim: Myślę, że zarówno kupowanie mieszkania i samochodu obecnie jest nieopłacalne. Poza tym nie żeby coś, ale auto tak samo jak wiele ułatwia w życiu tak samo wiele również utrudnia, ale o tym ci raczej nikt nie powie.
  • Odpowiedz
Samochód taki żeby jeździł, łatwy do naprawy, mało pali. Jak kupisz mieszkanie, to wtedy sobie odłożysz do samochodu który ci się podoba.

@Kotdog: Jeśli już ktoś kupuje auto to jednak dobrze byłoby żeby cieszył się z tego zakupu, ale prawda jest taka iż większość zakupów tego typu to fanaberie usprawiedliwiane na różne dziwne sposoby.
  • Odpowiedz
@Cztero0404: no fajnie byłoby się cieszyć z każdego zakupu, ale niestety na to trzeba mieć kasę. Czasami trzeba zacisnąć pasa i odroczyć to szczęście na później.
  • Odpowiedz
@Kotdog: Może napiszę coś kontrowersyjnego teraz, ale wbrew pozorom zarabianie pieniędzy nie jest jakieś ciężkie bardzo a duża część ludzi zarabia relatywnie ok. Problem jest taki, że na przykład też ogromna część ludzi nie umie dysponować swoim budżetem totalnie. Bardzo często jest tak, że ktoś zarabia/pracuje mieszka z rodzicami a siana i tak dalej nie ma bo wszystko rozwala.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Kup samochód, podróżuj nim, korzystaj z życia. Na własne mieszkanie przyjdzie czas, a mieszkać samemu w kawalerce to trochę słabo, a tak to może rodzice kiedyś ci pomogą kupić je.
  • Odpowiedz