Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie odnośnie #pozyczka lub #kredyt w #bank na #nieruchomosci

Chce kupić dom za 600 tys. ale potrzebuje wcześniej połowę kwoty czyli 300 tys. Generalnie cały zakup zostałby sfinansowany po sprzedaży mojego aktualnego lokum natomiast biorę pod uwagę, że mogę nie zdążyć a sprzedający aby poczekał ewentualnie to potrzebuje połowy kwoty. Co będzie lepsze:
-kredyt gotówkowy
-kredyt hipoteczny
Na 25 lat czy na krócej. Na 300k czy brać na całość inwestycji. Oczywiście wszystko byłoby spłacone wcześniej w ciągu powiedzmy roku zaraz po sprzedaży swojego lokum. Jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze i ile mniej więcej mogę być stratny na takim krótkotrwałym kredycie a ile bank faktycznie może zwrócić przy szybkiej spłacie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pamiętaj też, że zwykle (chyba, że coś się zmieniło) nie spłacisz całego po roku, bo umowa na to nie pozwala. W takim przypadku bank jest stratny bo te szczątkowe roczne odsetki nie pokrywają kosztów operacyjnych przyznania kredytu.
  • Odpowiedz
-kredyt gotówkowy

-kredyt hipoteczny

@mirko_anonim: Kredyt hipoteczny wiąże się z kilkoma stałymi kosztami. Pierwszym z nich jest wycena nieruchomości. To koszt 300 - 600 zł w przypadku mieszkania. Kolejnym kosztem jest wpis w Księdze Wieczystej w dziale IV 200 zł. Dochodzi do tego podatek od ustanowienia hipoteki 19 zł. Po spłacie kredytu występuje kolejny koszt 100 zł za wykreślenie wpisu w dziale IV KW.

Kredyt gotówkowy nie posiada wyżej wymienionych kosztów, jego uzyskanie
  • Odpowiedz