Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wziąłem parę miesięcy temu dość mocnego laptopa w #leasing operacyjny, zmieniłem pracę, otrzymałem budżet na zakup sprzętu, który powoduje, że prywatny laptop nie jest mi już potrzebny. Kontaktowałem się z leasingodawcą, niestety nie minął minimalny czas leasingu, więc ani wcześniejsza spłata, ani zmiana harmonogramu nie jest dostępna bez horrendalnych opłat. Spłacanie sprzętu jest po prostu kłopotliwe i nie chcę też czekać ze sprzedażą aż wartość laptopa z czasem spadnie.

Czy mogę tego laptopa po prostu sprzedać, kasę wrzucić na osobne konto, ustawić z niego przelewy cykliczne i zapomnieć o sprawie czy wiąże się to z jakimś ryzykiem? Czy całkowita szkoda / kradzież / zalanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) laptopa wchodzi w grę?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim oczywiście, że możesz sprzedać cudzego laptopa. Daj znać, gdzie parkujesz, bo mam kupca na Twój samochód.
A pytanie o zasadność próby oszustwa ubezpieczeniowego to już w ogóle szczyt geniuszu.
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim wg mnie do póki spłacasz/płacisz nikt się nie dowali że sprzedałeś. Problem będzie jak się kasa nie będzie zgadzać.
Oczywiście w życiu różnie bywa ale to marginalne przypadki. Znam takich co tuningują auta w leasingu i się nie przejmują, a to sporo większe pieniądze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie wiem jak ze sprzętem, ale na przykład samochód możesz wykupić po kilku miesiącach normalnie nawet przy LO. Taka gadka to jest ;)

No i tak jak wyżej napisane, dopóki spłacasz to tak naprawdę nikt nic nie zrobi z tym, więc teoretycznie twój pomysł nie jest zły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara - Dzięki za opinię, pytałem o radę, nie o ocenę zasadności pytania.

@xentropia - Nie ma takiej możliwości, mamy pracować na służbowych Macbookach.

@zybyzy - To raczej nie porażający rząd wielkości, laptopa mógłbym wykupić od ręki, ale leasingodawca nie daje
  • Odpowiedz