Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam.

Co się dzieje w sytuacji jak pojawi się dług, a firma nie chce rozłożyć go na raty? (ok. 40 000 PLN, zdolność mam płacenia max 300-400 PLN miesięcznie. Mam dom pod hipotekę, spłacam ratę kredytu razem z żoną, mamy rozdzielność ale dom mamy po 1/2 udziału. Zarabiam najniższą krajową.

Więc w sytuacji jak firma odrzuci wniosek o rozłożenie długu na raty to będą licytować 1/2 udziału w moim domu przez komornika czy dopiero postępowanie sądowe? Sąd może uznać moją sytuację materialną i zasądzić raty czy nie ma to znaczenia bo mam dom więc może iść na pokrycie długu?

#prawo #komornik #dlugi #pomoc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jeśli dojdzie do licytacji to będzie licytacja udziału wynoszącego 1/2, ale jak już jest hipoteka na domie to ciężko bo drugi w kolejce będzie. Na początku to komornik i zajęcie konta + wypłaty. I on będzie pobierał te "raty", ale zupełnie to jest nieopłacalne dla Ciebie bo koszty komornika będą spore.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy od konkretnej sytuacji i jakie dokumenty są między wami. Sa szczególne sytuacje gdy nie ma postępowania sądowego np. 777 kpc. Jeśli jest sprawa w sądzie to sąd może rozłożyć należność na raty ale tylko w szczególnych sytuacjach a nie bo ci się nie chce płacić więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim sąd może rozłożyć należność na raty (art. 320 KPC), ale w takim wypadku nie ma do tego podstaw, Ty po prostu nie płacisz jakiejś zaległości, a to się stosuje np. po rozwodzie, gdy jeden małżonek dostaje dom i spłaca udział drugiego.
Komornik normalnie będzie egzekwował dług, zapewne ogarnie się, że masz płacone pod stołem, bo nie jest idiotą i nie jesteś jego pierwszym dłużnikiem. Udział w domu będzie licytowany, ale
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Adams_GA - ja chcę płacić na raty, problem jest taki co w sytuacji gdy druga strona się nie zgodzi na raty bo to będzie trwało?

@toshibaas - nie ma póki co wyroku sądu o spłacie, normalnie spłacamy z żoną kredyt na dom, pytanie moje było takie co w sytuacji jak firma odrzuci wniosek o raty a ja nie mam zdolności aby spłacić dług więc komornik wejdzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

wypłata mam na konto, i to co w umowie jest płacone, nie rozumiem zarzutu, że coś jest pod stołem

Bądźmy poważni, nie zarabiasz minimalnej ;)

będzie licytowany udział w domu pod który jest hipoteka?

Tak, i w takiej sytuacji pieniądze najpierw trafiają do wierzyciela hipotecznego, a po jego zaspokojeniu do reszty.
  • Odpowiedz
ja chcę płacić na raty, problem jest taki co w sytuacji gdy druga strona się nie zgodzi na raty bo to będzie trwało?

@mirko_anonim: no ale to sąd ocenia czy jest podstawa do rozłożenia na raty
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Średnio rozgarnięty kauzyperda pociągnie ci tą sprawę w sądzie przez 2-3 lata a potem z 1-2 lata na apelację.

W tym czasie spłacaj w swoim tempie a na koniec się zobaczy ile zostało.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara ale ja hipotekę spłacam normalnie, bez żadnych przeszkód czy opóźnień

po prostu pojawił się inny dług i boję się, że nie będę mógł go spłacać ratalnie więc komornik zajmie mi 1/2 domu na który jest hipoteka? zlicytuje 1/2 domu po zaniżonej cenie czy co?

do spłaty hipoteki mam ok. 120 000 zł ale ten nowy dług ma wynieść ok. 40 000
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: idz do banku i pytaj o kredyt na cos takiego (moze kredyt konsolidacyjny?).
Banki oferuja takie wlasnie kredyty dla ludzi, co z------i sie w pozykach od bociana czy innym syfie
Bank splaci szemrany kredyt, a z bankiem sobie uzgodnisz na ile lat/rat chcesz splate
  • Odpowiedz