Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czołem Mirasy i Mirabelki.
Szczególnie witam tych którzy znają się na prawie a dotyczy #patodeweloperka
W skrócie i po kolei:
1) 08.23 - podpisuje umowę deweloperską, termin przeniesienia własności na 06.24 (po przekroczeniu terminu naliczają się odsetki 0,01% za każdy dzień zwłoki, w moim przypadku ok. 55 zł/dziennie)
2) deweloper zwleka z oddaniem kluczy, zasłaniają się problemami z podpięciem kanalizacji
3) szybko przenosimy się do września br., prezes dewelopera zapewnia mnie o oddaniu kluczy na październik/listopad (ale na moją korzyść naliczają się już kary)
4) deweloper proponuje podpisanie aneksu wydłużający termin przeniesienia własności tak by nie płacić kar, kto podpisze może odebrać mieszkanie (bez odbioru technicznego), kto nie mieszkania odebrać nie może XD w zamian za to proponuję, że zapłaci za prąd, ogrzewanie i będzie można mieszkać bez odbioru technicznego i będzie płacić aż do momentu odbioru technicznego za te media

Czy ja jestem nienormalny?
Jak powalczyć z nimi o swoje roszczenia, jak mówię, że nie podpisze aneksu to się śmieją wprost i mówią, że w takim razie poczekam na odbiór mieszkania za które zapłaciłem 100% wartości już w transzach!
Doradzi ktoś coś? Sadzić się? Odpuścić?

#prawo #nieruchomosci #patodeweloper #deweloper #warszawa

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak bez odbioru masz mieszkać? W PiNBie na całą Warszawę mają jedną osobę na pół etatu, że nikt się nie boi przypału? Przecież to nie jest prywatna budowa, żeby kitrać się bez odbioru. Jak masz oficjalną koresponcję z takimi propozycjami, to bym zagroził, że pójdę do Inspektoratu, to się zesra na miętowo na myśl o kontrolach.
  • Odpowiedz
@magic_johnson: Zważ, że tam nie ma przekazania własności, więc jak mu zagrozi inspektoratem, to deweloper zerwie umowe deweloperską, zapłaci śmieszną karę umowną i każe mu s--------ć a on zostanie bez mieszkania. Owszem, będzie miał +20k od dewelopera z tytułu kary umownej, ale czy to go urządza ?
  • Odpowiedz
@GOHAN: jak to nie możesz donieść do inspektora, jak np. zauważysz, że na budowie są nieprzestrzegane przepisy bhp? Co Ty gadasz?
@mirko_anonim: a w przypadku zamieszkania bez odbioru w razie kontroli, to karę 10k będzie płacił płacił deweloper czy każdy właściciel zajmowanego mieszkania? Bo to że dojdzie do wezwania do natychmiastowego opuszczenia lokalu, to możecie być pewni. Dla mnie przypał jak stąd do księżyca, ja bym nie szedł
  • Odpowiedz
jak to nie możesz donieść do inspektora, jak np. zauważysz, że na budowie są nieprzestrzegane przepisy bhp? Co Ty gadasz?

@magic_johnson: Ale kto powiedział, że nie możesz.... Ja powiedziałem, że jak wysprzęglisz się deweloperowi, że to ty doniosłeś to cię wyhuśta z interesu.

@mirko_anonim: Oczywiście, że może. Po prostu zapłaci karę umowną - o ile jakąś macie wpisaną ;) A powód się zawsze znajdzie.
  • Odpowiedz
@GOHAN nie może. Umowa deweloperska ściśle reguluje z jakich powodów może ją zerwać deweloper (zarówna ta stara umowa jak i nowa).
Są tylko dwie przesłanki:
1) Nie zapłata za transze w terminie mimo wezwań do zaplaty
2) Nie wstawienie się na odbiór lokalu mimo dwóch wezwan

Nie wiem skąd bierzesz te informacje, że deweloper może zerwać umowę bez uzasadnienia.
  • Odpowiedz
Nie wiem skąd bierzesz te informacje, że deweloper może zerwać umowę bez uzasadnienia.

@the-dzbankers96: Napisałem, że powód się zawsze jakiś znajdzie. Te dwa, które wypisałeś wynikają wprost z ustawy, ale to nie znaczy, że deweloper nie może sobie znaleźć jakiegoś innego powodu, który będzie miał jako takie umocowanie prawne i zerwać umowę z tej przyczyny. Potem jedyne co może zrobić kupujący to dochodzić odszkodowania w sądzie - raz, że nie
  • Odpowiedz
@GOHAN no nie może się znaleźć bo tylko z tych dwóch powodów może zerwać. Umiesz czytać umowy?
Po to są wymienione warunki w tej umowie, jakie musi spełnić nabywca aby chronić go przed właśnie takimi praktykami.
Może mylisz umowę rezerwacyjną z umową deweloperską, to już inna para kaloszy.
Deweloper sobie może wysłać pismo, do nabywcy, że zrywa umowę tylko takie jednostronne zerwanie jej bez ww. podstaw nie ma mocy prawnej i
  • Odpowiedz
@GOHAN: może i w wawie pinb jest tak skorumpowany, że podaję nazwiska informatorów, skoro inwestorzy na dużych inwestycjach nie boją się o przypał, który by z tego wyniknął. No cóż, pozostaje anonimowy donos do mediów.
  • Odpowiedz
@the-dzbankers96: Jednak historia zna przypadki, kiedy Janusz Deweloperski zrywał umowę z kupującymi, bo mu się pinionszki nie zgadzały. Co prawda nie znam zakończenia tych historii, bo nie interesowałem się tym aż tak, natomiast na pewno słyszałeś o takich przypadkach.

@magic_johnson: Jak zgłaszasz anonima to zgłaszasz anonima, napisałeś żeby mu donosem zagrozić, no więc automatycznie informujesz go kto ten donos złoży.
  • Odpowiedz