Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#leasing #b2b #ryczalt

Czy branie dzisiaj leasingu będąc na ryczałcie jakkolwiek się opłaca? W tym przypadku mowa o aucie używanym w kwocie 130-200k.
Od razu zaznaczę, że mam gotówkę, jednak próbowałem wyliczyć jakiekolwiek korzyści płynące z finansowania.

Na ryczałcie mogę odliczyć jedynie 50% vatu z rat + części eksploatacyjne.

W przypadku leasingu i odliczenia połowy vatu z wszystkich rat i opłaty wstępnej, prawdopodobnie wyjdę na zero (Cena początkowa auta) + mam droższe ubezpieczenie + auto nie jest moje do momentu wykupu + dodatkowe opłaty wynikające z umowy leasingowej + jestem uwiązany do auta i muszę je cesjować. Faktury wykupowej nie księguje przez co nadal mogę odliczać paliwo (użytek mieszany) + przy sprzedaży auta płacę jedynie 3% pit bez vatu.

W przypadku gotówki auto jest moje od day 1 i robię z nim co chcę + nadal mogę odliczać 50% vatu za paliwo w przypadku użytku mieszanego.

Suma sumarum, gotówka wychodzi korzystniej i bezpieczniej, bo nie narażam się na dodatkowe koszty + mam pełną decyzyjność odnośnie serwisowania auta czy oc/ac. Minus taki, że ją blokuje.

Coś pominąłem?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale co, nie może decydować o ubezpieczeniu czy serwisach mając swoje auto?

@bb89: może, ale nie może decydować np czy chce AC.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z tego co napisałeś to jednak leasing ma większy sens.
"Faktury wykupowej nie księguje przez co nadal mogę odliczać paliwo (użytek mieszany) + przy sprzedaży auta płacę jedynie 3% pit bez vatu."

To teraz policz całą operację jak będziesz sprzedawać auto za 3-5 lat kupując za gotówkę i dolicz 23% VAT.
  • Odpowiedz