Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam,

moja babka ma mieszkanie, ktore w spadku chce przekazac mojej matce - ta z kolei ma w planie przepisac mieszkanie na mnie lub sprzedac i przekazac mi pieniadze. Jak waszym zdaniem nalezaloby to najlepiej rozegrac zeby zaplacic jak najmniej podatkow i notariuszom? Czy babcia powinna przepisac moze mieszkanie na mnie jeszcze za życia...? Może ktoś przerabiał podobny temat?

Moj plan jest generalnie taki aby za pieniądze z tego mieszkania i swoich oszczędności wziąć kredyt na mieszkanie w większym mieście z około 80% wkłady własnego, dosyć szybko je spłacić i w przyszłości kupić drugie (większe lub wybudować się za miastem).

#spadek #dziedziczenie #prawo #nieruchomosci #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Już nie wchodząc w szczegóły, bo udzielam porady totalnie za darmo w oderwaniu od nauki na kolokwium z admina, a jak zauważył @AfterPartyBarty, skoro planujesz inwestycje za kilkaset tysięcy złotych, to te 500 zł za konsultacje z doradcą podatkowym nie powinno raczej przełożyć się na pogorszenie Twojej sytuacji majątkowej.

1. Babcia kopie w kalendarz;
2. Mama nabywa spadek, w skład której wchodzi nieruchomość (przyjmujemy, że mama jest jedyną spadkobierczynią,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Babcia przepisuje od razu na Ciebie, a Ty sprzedajesz. Jak pieniądze ze sprzedaży mieszkania w ciagu max 5 lat przeznaczysz na wklad na nowe mieszkanie (cele mieszkaniowe), to nie zapłacisz żadnego podatku.
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: Więcej zajęło ci napisanie, że robisz to za darmo 10 razy niż faktyczny tekst. Jak nie chcesz dawać darmowych porad to ich nie dawaj, zamiast podkreślać, że powinieneś za to co piszesz, brać pieniądze.
  • Odpowiedz
@GOHAN: takie komentarze zostawia sie dla siebie chyba ze jest sie grubym bucem z niewyparzona geba pod plaszczykiem interetowej anonimowosci ( ale nikt nie ma tuaj zbyt wielkich oczekiwan ze strony wykopkow( ͡° ͜ʖ ͡°)) a @VaizardOmbre chodzilo poprostu o to ze wystarczy dzieki za fatyge i czas bo taka wiedza raczej nie jest ordynarnie za free. Tyle i az tyle
  • Odpowiedz