Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki czy u was też różowe na tabletkach antykoncepcyjnych chodzą tak podburzone?
Moja bierze bo musi brać ( z innych względów niż tylko moja przyjemność) i jest masakra. Jednego dnia rozmawiamy wieczorem o czymś, jest git i nie widzi w tym nic złego, a następnego dnia rano robi mi o to awanturę. Tak się powtarza notorycznie, czasem jak nie ma o co się przywalić, to widzę po niej że tylko szuka pretekstu. Mam nadzieję że takie wahania nastroju to wina tabletek..

#logikarozowychpaskow #zwiazki #antykoncepcja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim tabletki dobrze dobrane nie zmieniają humorków. Skutki uboczne jeśli trwają dłużej niż 2 tygodnie to można próbować zmienić na inne. Poza tym ogólnie tabsy antykoncepcyjne lepiej brać gdy to konieczność a nie kaprys bo przy nich z reguły są skutki uboczne i wybierając inne dostaje się zestaw innych skutków ubocznych i to trochę decyzja z którymi da się żyć a z którymi nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to był główny powód dla którego ja zrezygnowałam z tabletek. Czułam się świetnie fizycznie, ale psychicznie było ciężko a mój niebieski miał ciężki czas...
  • Odpowiedz
@Noniusz: nie rozwala psychiki, jeśli jest dobrze dobrana. Za to trzeba się liczyć z innymi możliwymi skutkami ubocznymi typu np. zakrzepica (been there, ale gdyby nie inna choroba to prawdopodobnie problemu by nie było).
Hormony są lekiem stosowanym np. przy pcos, endometriozie, torbielach jajników, problemach z cyklem. Niektórych rzeczy inaczej nie wyregulujesz/nie naprawisz. Też brałam z powodów zdrowotnych.
  • Odpowiedz
@Noniusz: nie rozwala psychiki, jeśli jest dobrze dobrana.

@kasiknocheinmal: ale to nie kwestia "dobrego dobrania". To tak samo jak ciążę jedni znoszą dobrze, a inni nie. Ryzyko zakrzepicy również zależy od współwystępujących czynników ryzyka, w tym genetycznych.
  • Odpowiedz
@Noniusz: no właśnie jest, bo na jedne hormony ta sama osoba reaguje inaczej niż na inne, tak samo znaczenie ma dawka i miejsce podania. W ciąży wyboru między rodzajami i dawkami nie ma, tutaj jest. O zakrzepicy jest mnóstwo w ulotce, tak samo jak o zaburzeniach nastroju i jeśli coś takiego występuje to się zmienia leki (nie w wypadku zakrzepicy, bo wtedy akurat już powrotu do hormonów nie ma). U
  • Odpowiedz