Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim:

Zmniejszenie ubóstwa

A niby kto w znacznym stopniu odpowiada za inflację? Ja wiem, że putin, covid itp. ale w sporym procencie to zasługa pisowców więc nie

Zwiększenie minimalnej do stopnia gdzie da się za
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mObywatel i ogólnie pojeta cyfryzacja, to faktycznie poprawiło jakość życia, że nie trzeba stać w kolejkach w urzędach, żeby zalatwic pierdołe. Trzeba tutaj to im oddać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @wojnr

- Pomijając fakt inflacji, wskaźniki ubóstwa zmalały. Zgoda że inflacja zjada część tej różnicy, ale faktem jest ze redystrybucja środków sprawiła że wiele rodzin zostało wyciągniętych ze skrajnego ubóstwa

- Jasne, zwiększenie minimalnej wpłynęło na inflację, ale ciężko jest zaprzeczyć że stan życia zarabiających minimalna mimo wszystko uległ poprawie. Ceny prowadzenia działalności to złożony temat i wpłynęły na nie między innymi skoki w cenach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W skrócie. Większość rządów PiSu była przed pandemią i przed wojną. Wtedy było super i dosyć niska inflancja. Potem pandemia i wojna więc inflacja duża, trzeba wydawać miliardy na armię i ceny/opłaty drożeją. Również z powodu dużych podwyżek pensji minimalnej. Za PiSu byłoby to samo, a krytykować 11 miesięczny rząd mówiąc że to ich wina, to nie wiem kim trzeba być. Dodajmy że jakby PiS rządził to by nie
  • Odpowiedz