Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#prawo #zwiazki #rozwod #alimenty

Jakie są szanse podczas rozwodu bez orzekania o winie że dzieci zostaną z ocjem.

Ojciec ma na sobie dom 120 kw z dużym podwórkiem
Matka ma na sobie i babcie mieszkanie w kamienicy, 2 pokoje bez ogrzewania, toaletę wspólna na korytarzu.

Sąd bierze pod uwagę potencjalne warunki dla dzieci czy automatycznie idą do matki?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sąd bierze pod uwagę potencjalne warunki dla dzieci czy automatycznie idą do matki?

@mirko_anonim: nie ma żadnych przeszkód, żeby miejsce pobytu dziecka ustalić wspólnie w ugodzie, więc nie ma automatyzmu ustalaniu miejsca pobytu przy matce. Sąd się nad tym pochyli dopiero jak się nie dogadacie/złożycie sprzeczne wnioski w tym zakresie. Oczywiście sąd bierze pod uwagę kwestie lokalowe. Oczywiście jako jeden z elementów większej układanki, ale bierze. Najlepiej byłoby jakby dziecko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spostrzegawczy-społecznik-81: Tu nie OP.

@MaJeM0 Dzięki za wpis, dał mi do myślenia na tematy, o których wcześniej nie myślałem.

Bo nie wykluczam rozwodu i raczej dążyłbym do opieki naprzemiennej gdzie jedna osoba mieszka blisko drugiej (to samo osiedle, ulica lub przynajmniej bardzo blisko). ale wiadomo, że nie zawsze rozwód wychodzi pokojowo/bezproblemowo i wtedy może być
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spostrzegawczy-społecznik-81: @MaJeM0 Dzięki za tak obszerne wyjaśnienie kwestii dokumentacji medycznej i szkolnej. Nie wiedziałem o tym.

>jedno z dwójki dzieci chyba bardziej mnie lubi

tego nie wiesz i lepiej nie brnij w takie porównywanie kto kogo bardziej lubi. Zniszczysz psychikę dzieciom i wrzucisz w poczucie winy i patologiczne (z poczuciem winy) przywiązanie a chyba o szczerość uczuć dziecka Ci chodzi.

Jasne, źle się wyraziłem, wybacz. Oczywiście nie będę na sali sądowej o tym
  • Odpowiedz