Aktywne Wpisy

bar125 +31
Już nie będzie Tomka na następnej pompie na indeksach. Pożegnanie Tomka z tagiem #gielda … Sześćdziesiąt wpisów: 30 wieszczących besse, 29 krach, 1 odbicie, tu też nie trafił, bo przyszły spadki. Kilkanaście lat przepowiadania krachu. Zwolennik 100-letniego długu austriackiego. Powtarzalność omijania hossy przez lata, przez dekadę. Coś niewiarygodnego! Co tydzień siadaliśmy, jak do telenoweli, żeby oglądać jego kreski na wykresach, których nie potrafiliśmy zrozumieć. Fenomen socjologiczny! Ileż rzeczy można było
źródło: 1000024045
Pobierz
annlupin +16
siedze se jusz a co uwas
źródło: annlupin4568795847
Pobierz

Cześć, czy ktoś was kiedykolwiek miał kontrole z ZUS w sprawie osoby współpracującej? Żona ma firmę, ale też pracuje na etacie. Ja w tej firmie dużo pomagam, pakuje paczki, wystawiam faktury itd. Sam mam swoją firmę, a po prostu żonie pomagam w jej sprzedaży.
Ostatnio dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak "osoba współpracująca" i, że żona powinna odprowadzać za mnie składkę zdrowotną XD
Czaicie? Nie dość, że płacę składkę zdrowotną w swoim #jdg żona płaci składkę na etacie + osobną w firmie to jeszcze mielibyśmy płacić czwartą z racji, że by mnie "zatrudniła". Dla mnie nonsens. Ale trochę boje się, że zostaniemy zaskoczeni jakąś kontrolą.
W praktyce żona gdy jest w swojej pracy (na etacie), to ja pakuje paczki i nadaje je w punkcie. Widać, że zostało to zrobione w momencie, gdy mojej żony nie było w miejscu prowadzenia działalności. Ale czy ktokolwiek to kontroluje?
#samozatrudnienie #firma #podatki #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
+ ja korzystam ze zwolnienia z VAT do 200tys i nie chciałbym przez taką głupią fakturę na 200zł sobie to zepsuć i trafić na VAT.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
Więc umowa B2B i jazda. Jesteś mistrzem, pół dnia zachodziłem w głowę jak to ogarnąć, a to przecież taki prosty sposób... Dzięki jeszcze raz!
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Jailer
@mirko_anonim: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-miedzy-malzonkami-firma-zony-a-firma-meza
Wygląda na to, że to spokojnie może mieć ręce i nogi.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: tak dla pewności wydaj te 400 zł na poradę doradcy podatkowego, bo to jest pomysł, jaki mi do głowy przyszedł, ale dobrze będzie go jakkolwiek zderzyć z kimś bardziej w temacie
Także dziękuję Ci jeszcze raz!
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta