Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, czy ktoś was kiedykolwiek miał kontrole z ZUS w sprawie osoby współpracującej? Żona ma firmę, ale też pracuje na etacie. Ja w tej firmie dużo pomagam, pakuje paczki, wystawiam faktury itd. Sam mam swoją firmę, a po prostu żonie pomagam w jej sprzedaży.

Ostatnio dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak "osoba współpracująca" i, że żona powinna odprowadzać za mnie składkę zdrowotną XD
Czaicie? Nie dość, że płacę składkę zdrowotną w swoim #jdg żona płaci składkę na etacie + osobną w firmie to jeszcze mielibyśmy płacić czwartą z racji, że by mnie "zatrudniła". Dla mnie nonsens. Ale trochę boje się, że zostaniemy zaskoczeni jakąś kontrolą.

W praktyce żona gdy jest w swojej pracy (na etacie), to ja pakuje paczki i nadaje je w punkcie. Widać, że zostało to zrobione w momencie, gdy mojej żony nie było w miejscu prowadzenia działalności. Ale czy ktokolwiek to kontroluje?

#samozatrudnienie #firma #podatki #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie jestem doradcą podatkowym, ale może zawrzecie umowę między jej jdg a twoim na 200 zł na kwartał, że jej pomagasz i wtedy co prawda masz na kwartał 200 zł więcej przychodu do opodatkowania, ale dodatkowa zdrowotna odpada, bo już nie jesteś osobą współpracującą tylko podfirmą.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @OsSikorskiego: kurde, ale pomysł! Świetne! Że ja o tym nie pomyślałem... Ciekawe tylko czy przejdzie takie tłumaczenie na wypadek kontroli XD

+ ja korzystam ze zwolnienia z VAT do 200tys i nie chciałbym przez taką głupią fakturę na 200zł sobie to zepsuć i trafić na VAT.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz