Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
Od niedawna zacząłem pracę w hurtowni optycznej, która zaopatruje tylko salony optyczne. Przez kilka tygodni pracy miałem już kilka razy nieprzyjemną sytuację, że dzwonili klienci hurtowni z prośbą o reklamację opraw, które kupowali od hurtowni ładnych kilka lat temu (5,6,7, a nawet 10 lat temu) udzielałem wtedy informacji, że nie dysponujemy już oprawami na reklamacje, bo są to stare kolekcje. Wtedy zaczęły się pretensje, że oni te oprawy dopiero sprzedali swoim klientom i obowiązuje okres reklamacyjny. Ktoś orientuje się jak wygląda sytuacja w świetle prawa? Od kiedy rozpoczyna się okres reklamacyjny? Od momentu kupna opraw przez salon? czy od momentu sprzedaży oprawy klientowi końcowemu?
#prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Od momentu kupna przez salon. Co prawda inna branża, ale kupuje przedmiot w hurtowni i hurtownia udziela mi jako przedsiębiorcy gwarancji 12 miesięcy. Jak sprzedam rzeczy klientowi po 3 latach, to niestety nie mogę jej reklamować w hurtown, bo czas gwarancji udzielonej przez hurtownię już minął.
  • Odpowiedz