@mirko_anonim: rozważ obligacje skarbowe. Obecnie masz 5,95% przez 3 lata na stałoprocentowych i 6,55% w pierwszym roku, później 2% + inflacja w kolejnych latach na obligacjach indeksowanych.
XTB nie jest złe, do gry na GPW jest chyba najlepsze. Do zagranicznych ETF musisz się bawić z wpłatami w eur/usd jak nie chcesz płacić za przewalutowanie od każdej transakcji.
@mirko_anonim: XTB jest korzystne przy niższych kwotach wrzucanych regularnie, bo masz brak prowizji do 100k euro miesięcznie. Możesz wrzucać po 500 zł w 3 ETF, ale zastanów się na ile one będą się od siebie różniły (może lepiej kupować po prostu jeden?). Co do stopy zwrotu i podatków - podatek płacisz przy sprzedaży, jeśli będziesz po prostu akumulował to nic nie płacisz dopóki nie zrealizujesz zysku. A czy się opłaca,
@mirko_anonim: 1. Jeżeli chcesz mały zysk i małe ryzyko to raczej obligacje skarbowe niż ETF-y, ETF-y to raczej średni zysk i średnie ryzyko 2. Sam mam konto w XTB, wielu negatywnych opinie nie słyszałem, ale sama oferta jest najlepsza dla nowych ze względu na brak prowizji, może ktoś kto będzie miał inna opinie 3. Zainteresuj się IKE tam nie płacisz Podatku Belki po uzyskaniu 60 lat, ogolnei zapelnienie IKE to
Jakoś ogólnie mam wątpliwości co do całego przedsięwzięcia - 1500zł/msc, to mamy 18000zł/rok. Średnia stopa zwrotu z SP500 to 10% rocznie, to będę 1800zł na plus, odjąć belkę to mamy niecałe 1500zł, i to o ile faktycznie cała zabawa odda 10%
widze, ze nawet w ogole nie bierzesz pod uwage, ze to moze zaraz jebnac tak, ze 5 lat bedziesz czekal az wyjdziesz na zero?
@mirko_anonim: Przy takiej małej kwocie nie ma sensu na rozbijanie na 3 ETF. Lepiej kupować jeden na szeroki rynek (IWDA lub IUSQ). Inwestuj ile możesz. Jak jest jakaś większa korekta to możesz wtedy dorzucić jeszcze więcej do pieca, ale ogólnie dobrze wyznaczyć sobie jakieś regularne kwoty i tego się trzymać. Jeśli masz długoterminowy horyzont to lepiej robić to za pośrednictwem IKE i IKZE.
elastyczny-marzyciel-53: 75% ludzi na GPW traci pieniądze. WIG20 przez ostatnie 10 lat jest na minusie(bez inflacji) xD WIG liczac inflacje też. Powodzenia z inwestowaniem. I to w ETFy, założone przez fundusze srające pieniędzmi (nie swoimi). Giełda to scam i MLM, kto był pierwszy to ma więcej, jak się skończy sciąganie ludzie na giełdę to firmy dalej będa istnieć, ale wartości spółek spadną, bo to wszystko jest sztucznie rozdmuchane. A wy to
✨️ Autor wpisu (OP): @pepedros @cojaturobiedokunedzy - Nie rozwazlem IKE z uwagi na to, ze wole zakladac ze tych pieniedzy bede potrzebowac wczesniej niz po 60 roku zycia.
@wybacz - 1500zl/msc to kwota na jakiej calkowita utrate moge sobie spokojnie pozwolic. 18.000zł "uzbierane" przez rok tez mi nic nie zmienia, ale wiadomo, jakbym całość stracił to by mi było przykro.
Nie znam sie na inwestowaniu, wiem tyle ile przeczytalem
Nie rozwazlem IKE z uwagi na to, ze wole zakladac ze tych pieniedzy bede potrzebowac wczesniej niz po 60 roku zycia.
@mirko_anonim: ale nic na tym nie tracisz. Nawet jak wypłacisz wcześniej, to zapłacisz jedynie belkę tak jak na zwykłym koncie. A jak ci się uda utrzymać dłużej, to nie zapłacisz nic
@wybacz: jak jebnie, to przestanie wpłacać. Jeśli koleś zarabia te 15k (skoro 1500 to dwa dnie jego pracy) to nie jest to jakieś wielkie załadowanie się
To zabawne, bo jednocześnie prawdopodobnie masz rację (jeśli jebnie, to przestanie wpłacać), ale to by była najgłupsza możliwa rzecz do zrobienia. Przecież to będzie najlepszy moment do zakupu. Ale jak inwestujesz z horyzontem 20+ lat, to tak naprawdę szukanie momentum nie ma sensu.
elastyczny-marzyciel-53: lol, ludzie słuchają takich @PanKapibara a potem płaczą gdzie pieniądze. Jak jebnie to kupuj!!!!111111 WIG20 przez 10 lat jest na stracie, WIG liczac inflacje też xD Tak wygląda inwestowaine długoterminowe na GPW. ALE TRZYMAJ 20LAT BĘDZIESZ A PLUSIE!!! Frajerzy, których w 75% ogolą
@mirko_anonim: rozważ obligacje skarbowe. Obecnie masz 5,95% przez 3 lata na stałoprocentowych i 6,55% w pierwszym roku, później 2% + inflacja w kolejnych latach na obligacjach indeksowanych.
XTB nie jest złe, do gry na GPW jest chyba najlepsze. Do zagranicznych ETF musisz się bawić z wpłatami w eur/usd jak nie chcesz płacić za przewalutowanie od każdej transakcji.
Możesz także rozważyć konto IKE, jak
1. Jeżeli chcesz mały zysk i małe ryzyko to raczej obligacje skarbowe niż ETF-y, ETF-y to raczej średni zysk i średnie ryzyko
2. Sam mam konto w XTB, wielu negatywnych opinie nie słyszałem, ale sama oferta jest najlepsza dla nowych ze względu na brak prowizji, może ktoś kto będzie miał inna opinie
3. Zainteresuj się IKE tam nie płacisz Podatku Belki po uzyskaniu 60 lat, ogolnei zapelnienie IKE to
widze, ze nawet w ogole nie bierzesz pod uwage, ze to moze zaraz jebnac tak, ze 5 lat bedziesz czekal az wyjdziesz na zero?
Jeśli masz długoterminowy horyzont to lepiej robić to za pośrednictwem IKE i IKZE.
Powodzenia z inwestowaniem. I to w ETFy, założone przez fundusze srające pieniędzmi (nie swoimi). Giełda to scam i MLM, kto był pierwszy to ma więcej, jak się skończy sciąganie ludzie na giełdę to firmy dalej będa istnieć, ale wartości spółek spadną, bo to wszystko jest sztucznie rozdmuchane. A wy to
@wybacz - 1500zl/msc to kwota na jakiej calkowita utrate moge sobie spokojnie pozwolic. 18.000zł "uzbierane" przez rok tez mi nic nie zmienia, ale wiadomo, jakbym całość stracił to by mi było przykro.
Nie znam sie na inwestowaniu, wiem tyle ile przeczytalem
@mirko_anonim: ale nic na tym nie tracisz. Nawet jak wypłacisz wcześniej, to zapłacisz jedynie belkę tak jak na zwykłym koncie. A jak ci się uda utrzymać dłużej, to nie zapłacisz nic
no i co ci szkodzi na przeszkodzie w wyplaceniu ich wczesniej? to nie ikze, ze bedziesz bulil 32%. a co zyskasz na odoroczonym podatku belki to twoje.
przeanalizuj jeszcze raz wszystko na spokojnie
@wybacz: jak jebnie, to przestanie wpłacać. Jeśli koleś zarabia te 15k (skoro 1500 to dwa dnie jego pracy) to nie jest to jakieś wielkie załadowanie się
To zabawne, bo jednocześnie prawdopodobnie masz rację (jeśli jebnie, to przestanie wpłacać), ale to by była najgłupsza możliwa rzecz do zrobienia. Przecież to będzie najlepszy moment do zakupu. Ale jak inwestujesz z horyzontem 20+ lat, to tak naprawdę szukanie momentum nie ma sensu.
Jak jebnie to kupuj!!!!111111
WIG20 przez 10 lat jest na stracie, WIG liczac inflacje też xD Tak wygląda inwestowaine długoterminowe na GPW. ALE TRZYMAJ 20LAT BĘDZIESZ A PLUSIE!!!
Frajerzy, których w 75% ogolą