✨️ Obserwuj #mirkoanonim Co do minoxa. Mnie ciekawi co się dzieje tam w skórze głowy, że ten dopływ krwi i tlenu jest tak mocno ograniczony, że potrzeba minoxa aby wszystko "wróciło" do normy. Co się tam musi dziać, że minox potrafi w 3-6 miesięcy swoim działaniem zmienić sytuacje na głowie. Co blokuje tą krew i tlen, co takiego mają zdrowi ludzie, a czego lub co się zmienia u łysiejących, że łysieją?
Dlaczego na PL rynku nie ma mieszanki do aplikacji minoxa + fin? Na necie jakieś są za granicą ale tam minox to 15%. Przecież to by schodziło jak świeże bułeczki taki minox 5% + 0,1 fin do aplikacji razem. Naprawdę nikt z branży o tym nie pomyślał czy to milion kryteriów do spełnienia aby na rynek do aptek trafiło?
Dlaczego faceci którzy mają normalny pozom DHT posiadają włosy? Dlaczego to chodzi geny skoro nikt w mojej rodzinie (bracia, tata, dziadkowie) nie byli łysi?
Sklonowano owcę, mieszka włosowego nie potrafią? Komórki macierzyste?
@mirko_anonim wpadłam kiedyś na schizoposting na r/tressless z którego wynikało, że tyłozgryz jest silnie skorelowany z łysieniem. Cofnięta żuchwa ma uciskać tętnice doprowadzające krew do skóry głowy i powodować napięcie podskórnych struktur łącznotkankowych, efektywnie ograniczając dostęp tlenu i składników odżywczych. Facet przedstawiał tam całą ścianę argumentów wraz z badaniami, brzmiało to bardzo sensownie.
@drobne_na_taryfe: już dawno to obalono. Teoria bloodflow to robienie sobie jaj. Za łysienie odpowiadają androgenny wystarczy uciąć chlopowi jaja i nie będzie w ogóle łysiał. Podatność włosów na dht jest genetyczna i trzeba pamiętać, że ilość enzymów 5alfa wzrasta wraz z wiekiem. Stąd ludzie łysieją później a nie jakiś przepływ krwi. Na nasze nieszczęście 5alfa nie przekształca tylko testosteronu ale też progesteron więc jesteśmy w dupie
@drobne_na_taryfe: no bo minox bez blokera dht realnie nie działa. Kwestia jeszcze tego, że to przepływ krwi jest to tylko hipoteza- dokładny mechanizm działania jest jeszcze nie znany. Plus pamiętaj że minox nie działa u wszystkich a u wszystkich zmienia przepływ krwi. Druga sprawa u niektórych nawet powoduje łysienie przez wzrost prolaktyny
@drobne_na_taryfe: plus minox działa tylko doraźnie odżywiając włosy jednak nie jest proces łysienia zatrzymany. Trochę analogia z nawozem i kretem nawóz dalej będzie działa na rośliny ale nieskutecznie kiedy w ogródku jest kret- androgen
Działa. Gorzej niż w terapii łączonej z finem, ale działa (i mam na to dowód anegdotyczny w domu zresztą). Finasteryd też nie jest skuteczny u każdego z AGA i też przynosi efekty tylko w czasie stosowania i to nie tylko z powodu niedostatecznej inhibicji reduktaz, spóźnionego czasu wdrożenia terapii czy zmienności osobniczej we wrażliwości mieszków na DHT, a dlatego że podłoże AGA
A jesli chod8 o fina to on nie działa zawsze z kilku powodów po pierwsze blokuje dht tylko w 70 procentach po drugie blokuje tylko izoenzym 5a typu drugiego. Jest ich znacznie więcej
@SzmaragdowySmok: Co do fina w pełni się zgodzę. Dlatego też, warto na swoim przykładzie obserwować czy nie lepiej jednak wejśc na dutasteryd.
Jednakże co do mina, nie mogę się zgodzić w pełni. Bloodflow jest bardzo ważny, gdyż zapewnie lepsze ukrwienie, więcej tlenu a także składników odżywczych w tkankach/włosach.
PS: Gdyby bloodflow nie działał, to ludzie nie robiliby także mezoterapii, PRP czy chociażby masowania głowy. A jednak badania pokazują, że te
@Estetykatopodstawa: a druga sprawa blood flow theory nie chodzi mi o odzywanie włosa to ważne ale nie są to naciski na naczynia ale ze androgen blokuje substancje odżywcze
Co do minoxa. Mnie ciekawi co się dzieje tam w skórze głowy, że ten dopływ krwi i tlenu jest tak mocno ograniczony, że potrzeba minoxa aby wszystko "wróciło" do normy. Co się tam musi dziać, że minox potrafi w 3-6 miesięcy swoim działaniem zmienić sytuacje na głowie. Co blokuje tą krew i tlen, co takiego mają zdrowi ludzie, a czego lub co się zmienia u łysiejących, że łysieją?
Dlaczego na PL rynku nie ma mieszanki do aplikacji minoxa + fin? Na necie jakieś są za granicą ale tam minox to 15%. Przecież to by schodziło jak świeże bułeczki taki minox 5% + 0,1 fin do aplikacji razem. Naprawdę nikt z branży o tym nie pomyślał czy to milion kryteriów do spełnienia aby na rynek do aptek trafiło?
Dlaczego faceci którzy mają normalny pozom DHT posiadają włosy? Dlaczego to chodzi geny skoro nikt w mojej rodzinie (bracia, tata, dziadkowie) nie byli łysi?
Sklonowano owcę, mieszka włosowego nie potrafią? Komórki macierzyste?
#lysienie #zakola #finasteryd #minoxidil #wlosy #niebieskiepaski #zakolak #apteka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
Teoria bloodflow to robienie sobie jaj. Za łysienie odpowiadają androgenny wystarczy uciąć chlopowi jaja i nie będzie w ogóle łysiał.
Podatność włosów na dht jest genetyczna i trzeba pamiętać, że ilość enzymów 5alfa wzrasta wraz z wiekiem. Stąd ludzie łysieją później a nie jakiś przepływ krwi. Na nasze nieszczęście 5alfa nie przekształca tylko testosteronu ale też progesteron więc jesteśmy w dupie
Działa. Gorzej niż w terapii łączonej z finem, ale działa (i mam na to dowód anegdotyczny w domu zresztą). Finasteryd też nie jest skuteczny u każdego z AGA i też przynosi efekty tylko w czasie stosowania i to nie tylko z powodu niedostatecznej inhibicji reduktaz, spóźnionego czasu wdrożenia terapii czy zmienności osobniczej we wrażliwości mieszków na DHT, a dlatego że podłoże AGA
A jesli chod8 o fina to on nie działa zawsze z kilku powodów po pierwsze blokuje dht tylko w 70 procentach po drugie blokuje tylko izoenzym 5a typu drugiego. Jest ich znacznie więcej
Co do fina w pełni się zgodzę. Dlatego też, warto na swoim przykładzie obserwować czy nie lepiej jednak wejśc na dutasteryd.
Jednakże co do mina, nie mogę się zgodzić w pełni.
Bloodflow jest bardzo ważny, gdyż zapewnie lepsze ukrwienie, więcej tlenu a także składników odżywczych w tkankach/włosach.
PS: Gdyby bloodflow nie działał, to ludzie nie robiliby także mezoterapii, PRP czy chociażby masowania głowy. A jednak badania pokazują, że te
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta