Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
chciałbym stosować finasteryd miejscowo na głowę, w aptece na receptę kupię tylko tabletki, jeżeli mam 1 mg tabletkę codziennie to jak jest sporządzana wcierka, postać płynna? farmaceuta już będzie wiedział czy oni mają w aptece jakieś wytyczne jak takie coś przygotować? ktoś już zlecał w aptece takie coś, jakie są wtedy koszty kuracji i ile tego wychodzi?

no i jak rozumiem to nie będzie proporcja 1 mg to z tego zrobi się np. 10 ml płynu i cały aplikuje bo miejscowo to za duża dawka? czy to wtedy jest dzielone np. na 30 atomizerów czy coś? ogólnie z 1 mg ile się zrobił płynu, wcierki?

na X natrafiłem na filmik jakiegoś dermatologa
https://x.com/Cytadela1/status/1804094446234939828

mówi, że od początku 2024 finasteryd to lek recepturowy na ryczał

no i pytanie do kolegi @pepe998
z wpisu https://wykop.pl/wpis/79790123/biore-fina-w-stezeniu-0-01-0-75-ml-juz-5-dzien-i-j

bierzesz miejscowo tego fina? jak jest robiony? nie chce sam z tym eksperymentować i chciałbym po prostu poznać zdanie kogoś kto może robił w aptece taką wcierkę do stosowania miejscowo ale bez minoxa, chciałbym zacząć kurację póki co na samym finie i zobaczyć po 6 msc efekty stosowania miejscowego

#apteka #farmacja #farmaceuta #lysienie #zakolak #zakola #finasteryd

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pasterz30: pewnie boi się tych przerażających działań niepożądanych, którymi wszyscy straszą, a nikt ich nie miał (chyba, że sobie wmówił). Ale to dobrze - więcej łysych to mniejsza konkurencja ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Noniusz nie pomyślałeś, że mogę przyjmować inne leki i po prostu chcę oszczędzać nerki, wątrobę chociaż koniec końców coś tam do krwi przez skórę głowy przeniknie?

@Pasterz30 i jakie efekty? zacząłeś brać z opóźnieniem jak miałeś ubytki, zakola i zapewne to już nie odrosło ale zahamowało i nowe włosy się pojawiły? chcę wcierkę, miejscowo bo mam inne choroby i po prostu nie chcę mieszać, żołądek oszczędzić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Śmiesznie nieskładne jest to pytanie, podobnie jak "wiara" w kwestii badań. Badania po to robione są na setkach ludzi, żeby o wierze nie musiało być mowy :)
A co do pytania - pierwsza lepszą apteka zrobi Ci topical Fina dokładnie tak samo jak sam byś sobie wymieszał w domu. W dawce z recepty - ja dostałem kiedyś od lekarza 0.25%. Sami mi to powiedzieli. Możesz zamówić konkretny produkt liposomowy
  • Odpowiedz
@BillyTheSurfer: Co to są te apteki Anagenica i Farmacia Parati? Próbowałem znaleźć coś w necie, ale wyskoczyły tylko jakieś włoskie stronki wyglądające jak z początku stulecia
  • Odpowiedz
@Faszola: lafarmacia.it, anagenica.com, do Włochów możesz pisać bezpośrednio na ich maila - mają czasem kilka dni opóźnienia, ale odpowiadają. Nie ma na ich stronie gotowych produktów do wyboru - musisz poprosić o topical Fina a oni zapytają o receptę i przedstawią Ci dawki i koszty
  • Odpowiedz