Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
Jestem z reguły życzliwą osobą na drogach i nie przypuszczałem że taka sytuacja mnie spotka, a jednak. Na koniczynce, włączyło się do ruchu w moim kierunku zielonkawe reno. Po wyprzedzeniu poprzednich aut, chciałem zmienić pas na prawy, ale zobaczyłem go i wróciłem spowrotem na lewy, żeby go wpuścić.

Jechałem ponad setke, było -3 stopni (miejscami oszronione drogi) i mgła, więc kiedy zobaczyłem samochód na moim pasie, na równi z tirem (w 13 sekundzie widać go wyraźnie), który jechał wolniej, rozpocząłem powoli manewr hamowania (tym bardziej że znam to miejsce i kilkaset metrów dalej jest sygnalizacja świetlna, więc mogli spowalniać bo istniała szansa że świeci się czerwone). Dla jasności, nie zwolniłem nagle do 50km/h, lekko wcisnąłem pedał hamulca, co chyba dobrze widać na filmiku.

W tym samym czasie zielone reno nabierało rozpędu i chciało wyprzedzić tira. Wrzucił kierunek kiedy się z nim zrównywałem, więc nadal byłem na tyle życzliwy, że specjalnie przyspieszylem żeby go wpuścić (co też bardzo wyraźnie widać). W momencie kiedy go wyminąłem, usłyszałem klakson i widziałem mruganie długimi. Później typowa agresja, hamowanie, wyprzedzanie na pasach - wszystko jest na nagraniu. Widoczna policja nawet nie wiedziała że się zatrzymałem metr za nimi, więc uznałem że skoro i tak nie widzieli co gościu robił to machnąłem ręką i odjechałem.

Kilkanaście minut póżniej, obaj szukaliśmy miejsca na tym samym parkingu. Kiedy zobaczył mnie w lusterku, postanowił że zablokuje wyjazd i do mnie wysiądzie (wszystko jest na nagraniu, ale wrzucilem na koniec jedynie stopklatke, bo nic tam tak naprawdę nie widać). Pogroził mi że dostane w ryj, bo obraziłem jego siedzącą obok kobietę fuck'iem (XD), a na koniec splunął i uciekł do auta.

Teraz mam pytania, bo to że gościa chce dojechać to jest oczywista sprawa.
1. Akcja miała miejsce w miejscowości obok której mieszkam, więc czy zgłaszając to na komisariat w mojej miejscowości, są zmuszeni to przyjąć czy odeślą mnie do miasta w którym akcja się rozgrywała?
2. Grożenie słychać na nagraniu, tak samo jak splunięcie na mnie. Miałem szybę uchyloną na lufcik, więc 90% jego śliny poleciało i tak na szybę. Natomiast pytanie czy za to też jestem w stanie go dojechać. Czy sam dźwięk plucia jest wystarczający (kamerka była skierowana na jego auto, więc tego nie widać)?
3. No i czy w ogole sie opłaca ten ostatni fakt zglaszac, bo to ze cos tam se pogadal i splunął, czego nie widać na nagraniu, to idealna podkładka do umorzenia sprawy przez naszych dzielnych policjantów.
4. Samemu wyzywałem gościa od c*eli i tak dalej (ale mu nie groziłem), więc czy po przekazaniu nagrań wraz z dźwiękiem do policji, druga strona jest w stanie mnie oskarżyć o zniewagę czy zniesławienie?
#stopcham #polskiedrogi #motoryzacja #policja #kierowcy[opis odnośnika]

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
Jestem z reguły życzliwą osobą na drog...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @aresius to zrobię na pewno, próbuję się jedynie zorientować czy da się go dojechać za grożby i plucie na parkingu
@henk__ nie będę tego podważał, bo wujek google mówi różnie, ale na pasach tego robić już na pewno nie mógł (wracał na pas po którym jechał, a więc kończył manewr wyprzedzania już stricte na pasach)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim
Można wyprzedzać prawym pasem: na autostradach, ekspresówkach, jezdniach jednokierunkowych w wytyczonymi pasami ruchu.

Oczywiście to nie zmienia faktu co ten kierowca Laguny o---------ł.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Jeśli jesteś gotów wyzwać drugiego faceta od cwela, to musisz być gotów na konfrontację z nim- w tym miejscu cwaniakowałeś. A gdy doszło do konfrontacji, którą przegrałeś dostając melę na pysk (czy tam 10% tej meli) to chcesz się spłakać na policji. Skąd się tacy jak Ty biorą? Trzeba było siedzieć cicho jeśli miałeś zamiar to na komendę zgłaszać. A skoro już podjąłeś rękawice i zacząłeś się wyzywać to przyjmij
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz Nie no, żaden prawilniak. Po prostu mężczyzna wychowany w czasach gdy brało się odpowiedzialność za swoje czyny. Jeśli ktoś do mnie podchodzi, a ja podejmuję rękawicę to później nie płaczę, że przegrałem.Gdyby OP nie podjął rękawicy wyzywając gościa, to sam bym mu doradzał dojechanie chama. Tutaj cham trafił na chama, ale jeden okazał się silniejszy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ameba umysłowa stwierdziła, że blokujesz mu wyprzedzenie tira. Taki ćwierćinteligent zawsze widzi wroga w innych ludziach, bo nie potrafi zrozumieć, że niedogadanie się nie oznacza agresji. On jest agresywny, więc wszyscy muszą być.

O ile twoje zwolnienie było lekko "niecodziennie" to nijak nie blokowałeś tego buraka przed przyspieszeniem i wjechaniem między ciebie a tira. Reszta sytuacji jest nie ma cienia twojej winy ani nawet nieporozumienia.

Zgłaszaj go gdzie się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Już wyżej wyjaśniłem. Po prostu nie zgrywaj kogoś, kim nie jesteś. Nie wyzywaj ludzi, jeśli boisz się tego konsekwencji¯_(ツ)_/¯ rozumiem, że ucierpiało Twoje ego, ale ta próba obrażenia mnie tutaj, żeby się podbudować jest już naprawdę żałosna.
  • Odpowiedz