Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
który etf na sp500 jest najlepszy na XTB? syntetyczny czy fizyczny? w dolarach czy euro? Chciałbym sobie coś wrzucić na mniej więcej rok albo dłużej i szukam sobie na yt na etfy na sp500 i praktycznie każdy w co innego inwestuje. Tutaj też każdy poleca co innego
#xtb #gielda #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
1. Możesz wybrać fizyczny, ale szukaj z jak najniższym TER.

2. Waluta bez znaczenia jeśli chodzi o stope zwrotu, ale ja bym brał EURO z uwagi na darmowe przelewy i brak opłaty
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @bar125
3. Jestem świadomy ryzyka. Mam na myśli że jakbym po roku widział zielono na koncie to wypłacę sobie zysk, w przeciwnym wypadku będę trzymał dalej. To samo z akcjami intela i xtb które również posiadam. Dla bezpieczeństwa mam TOSy które stanowią 70% mojego portfela
1. Dzięki, wezmę ten TER pod uwagę. CSPX.UK, iShares, UCITS, ACC, z TER 0,07% chyba jest ok w porównaniu do innych?
@deadspace11
z doświadczenia
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zaradny-sojusznik-18: "Oprócz współczynnika całkowitych kosztów istnieje także realny współczynnik całkowitych kosztów, w skrócie RTER. Obejmuje wszystkie rzeczywiste koszty poniesione przez fundusz i eliminuje słabości prostego TER.
Wadą RTER jest to, że nie jest on zamieszczany w prospekcie funduszu ani innych dokumentach zawierających kluczowe informacje. Inwestorzy będą więc musieli sami je obliczyć. Rzeczywisty współczynnik całkowitych kosztów nie jest tak mylący jak współczynnik całkowitych kosztów – ale również w tym przypadku nie ma obowiązku
  • Odpowiedz