Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mireczky, 28 lutego kończy mi się okres wypowiedzenia. Jestem do tego czasu na L4. Mam też niewykorzystany urlop, za który przysługuje mi ekwiwalent.
Z tego co czytałem prawo do ekwiwalentu nabywam z chwilą rozwiązania umowy. Wypłatę mam 10 marca. Czy będę miał dwa przelewy, jeden z ekwiwalentem zaraz po zakończeniu umowy, a drugi z wypłatą?
Pytam, bo jestem na ścieżce wojenne z obecnym pracodawcą i zastanawiam się, czy jeśli będzie chciał zrobić jeden przelew, że przeleje mi wszystko razem z wypłatą to, czy mogę mu wypomnieć, że nie takie jest prawo? Tu już chodzi o samą uszczypliwość, bo wcześniej miał czelność mi pisać o tym, że zgodnie z prawem nie przydziela mi premii, ale jak mu pisałem, że sam nie przestrzega prawa i wymieniłem co, gdzie go łamie to już nie odezwał się.

#prawo #prawopracy #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: naprawdę będziesz wykłócał się, że zrobi ci jeden przelew zamiast dwóch na w sumie tę samą kwotę (jeśli w ogóle tak będzie), podczas gdy, rzekomo, ma na koncie szereg innych naruszeń? Czy są tak samo „poważne”?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: możesz mu wypomnieć, możesz iść do sądu nawet nikt nie broni tylko sąd potraktuje cie jak przygłupa jeżeli przelew przyjdzie 10, ja rozumiem walczyć z nieuczciwym pracodawca etc ale no są jakieś granice xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim przecież to tylko kwestia techniczna jak ci zrobi przelew z nieodpowiednim tytułem to też złamie prawo? Który przepis mówi o liczbie i tytułach przelewów od pracodawcy?
  • Odpowiedz
@Matti92: żaden ale jest przepis który w teorii mówi że ekwiwalent powinien otrzymać z dniem rozwiązania umowy oczywiście większość rozumie że jak księgowość zleca wypłaty na 10 to i ten ostatni przelew przyjdzie 10 ale w teorii jest to złamanie prawa, pewno każdy pip by dal tylko pouczenie ale no OP by miał pewno jakas dzika satysfakcję xd
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @otto13, tak, bo właśnie jest to jeden z powodów, dlaczego się zwolniłem, z typem, który uważa, że zawsze ma rację, nawet jak jej nie ma nie będę pracował.
Jak on mi wmawiał, że laptop może działać bez baterii i bez podłączenia pod napięcie, albo, że jak jakimś cudem wyłączyło się w lapku wifi to jest to moja wina, bo według niego źle wyłączam laptopa to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @nairoht, nie chodzi o to, że poszedłbym z tym do sądu. Tylko w razie nieprzelania pieniędzy zgodnie z prawem napisałbym mu "a widzi pan, pisałem wcześniej, że nie zna pan prawa to kłócił się ze mną, że tak nie jest".
Chciałem go pod*urwić jeszcze na koniec i chodzi o zasady xD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Matti92, ok, to już wiem, że mogę się przywalić, skoro trzech gości pisze mi, że "no w sumie tak powinno być, ale czepiać się o to trzeba być idiotą":-)

Tu chodzi o zasady. Nic bardziej nie denerwuje kolesi, którzy myślą, że zawsze mają rację, niż to, że jej nie mają. Niech się tacy janusze cieszą, że nie zatrudniają kogoś obrytego w prawie i pyskatego, bo
  • Odpowiedz