Aktywne Wpisy

PachneImbirem +138
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

themindcrusherHS +67
Dobra mirki, hear me out. Oficjalnie j---ć większość polskich pizzerni.
Przez ostatnie lata odklejkom cenowym nie było końca, a możnaby odnieść wrażenie, że zrobił się z tego konkurs "kto weźmie więcej". Nędzne sieciówki za placek w dostawie liczą dziś sobie ponad 60zł. "Restauracje" z mydłem i powidłem, burgerami, texmex, pierogami, ramenem i ekhm.... pizzą 'włoską' w jednej ofercie (xDˣᴰ) liczą sobie w dowozie ponad 80zł, a ostatnie znalezisko z pizzą w dostawie
Przez ostatnie lata odklejkom cenowym nie było końca, a możnaby odnieść wrażenie, że zrobił się z tego konkurs "kto weźmie więcej". Nędzne sieciówki za placek w dostawie liczą dziś sobie ponad 60zł. "Restauracje" z mydłem i powidłem, burgerami, texmex, pierogami, ramenem i ekhm.... pizzą 'włoską' w jednej ofercie (xDˣᴰ) liczą sobie w dowozie ponad 80zł, a ostatnie znalezisko z pizzą w dostawie
źródło: obrzydliwa_mrozonka
Pobierz

#gielda #ike #ikze #etf #bossa
cześć, mam pytanie związane z inwestycją w ETF IE00B6R52259 (ishares ETF na cały świat) w Bossa.
w ramach IKE i IKZE na Bossa kupiłem 2 stycznia tego roku udziały w tym ETFie po średniej cenie 86,47 EUR (z prowizją 86,68 EUR) po raz pierwszy, trochę na test.
no i teraz patrzę sobie tutaj:
https://atlasetf.pl/etf-details/IE00B6R52259
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B6R52259#overview
w tym pierwszym jest podawane w dolarze: cena 90,24, zwrot YTD +2,05%
w tym drugim jest podawane w euro: cena 87,78, zwrot YTD +1,70%
a tymczasem u mnie w Bossa pokazuje min 86,68 max 86,98, czyli praktycznie brak zysku (Z/S 0,33 EUR, a Z/S% 0,00%). podpowie ktoś, dlaczego tak jest?
teoretycznie powinienem mieć papiery warte koło 87,7 EUR za jeden, a tymczasem są ledwo niewiele powyżej tego, za ile kupiłem (pomijając prowizję; bo z prowizją to są praktycznie za tyle samo).
btw jeszcze poboczne pytanie - czy dobrze rozumiem, że różnica pomiędzy wynikami ETFu w USD (YTD +2,05%) i w EUR (YTD +1,70%) wynika ze zmian w kursach walut w tym okresie? na Bossa zakupiłem za EUR na rynku DAX (chyba nie mieli w dolarze, choć tak bym wolał).
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt
Handlujesz tym ETFem na Xetra, gdzie handel w Piątek trwa do 17:30 i 86.98 to ostatnia dostępna cena z tego rynku - więc taką widzisz w
a to drugie pytanie o różnice w zwrocie YTD? prawidłowo zakładam, że wynikają one ze