Aktywne Wpisy

#budujzwykopem
#budowadomu
#domwbrzozach
W takim razie małe podsumowanie różnych rzeczy wrzucę.
Każdy wydatek jest zapisany, nie zawsze w dobrej kategorii ale mi to nie przeszkadza.
#budowadomu
#domwbrzozach
W takim razie małe podsumowanie różnych rzeczy wrzucę.
Każdy wydatek jest zapisany, nie zawsze w dobrej kategorii ale mi to nie przeszkadza.
źródło: image
Pobierz
![Commodore 64 Ultimate - Ostateczna recenzja [Unboxing, Test, Specyfikacja, Wady]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/20b690de12878b7244381b29eb114fb64230815a3c0eae7eb794b5dcbab6830e,q80.jpg)

Nie wytrzymam z tą pocztą polską.
Tldr: niepoważne miernoty na poczcie rzekomo zgubiły upoważnienie z moimi i babci danymi osobowymi.
Jakieś 5 lat temu babcia upoważniła mnie do odbioru emerytury na poczcie. Dotychczas nie było problemu, babcia czasem idzie po nią sama a czasem wysyła mnie jak nie ma siły iść. Oczywiście babcia konta w banku nie ma i nie chce mieć, bo starej daty jest.
Ostatnio gdy była na poczcie to powiedziała że następną ja odbiorę, na co gruba baba w okienku pyta czy było upoważnienie, babcia mówi że było, baba sprawdza a tam żadnego nie ma. Zgubili i fajrant, pora na kawkę i ciasteczka.
Szkoda że mnie nie było, ale ja tego tak nie zostawię, przecież tam są moje i babci dane osobowe. Na szczęście ja PESEL mam zastrzeżony, ale babcia nie.
Tak więc moje pytania do speców od RODO:
1. Czy da się zastrzec PESEL babci jeśli nie ma konta w banku? Dobrze kojarzę że do profilu zaufanego chyba też trzeba mieć konto w banku?
2. Jak mam załatwić sprawę z pocztą i czym/kim ich postraszyć w związku ze "zgubieniem" danych osobowych?
#pocztapolska #poczta #rodo #afera
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Nie trzeba.
Przecież te upoważnienia przechowywane są elektronicznie.
A do odbioru wystarczy oświadczenia o wspólnym zamieszkiwaniu lub zwykłe pełnomocnictwo. Pełnomocnictwo pocztowe wymagane jest do odbioru przesyłek na zasadach szczególnych (czyli urzędowych, sądowych, z policji, prokuratury itp). Emerytura to przekaz pocztowy, a nie przesyłka.
Podstawa prawna. Art. 37 ust. 2 pkt 3 lit a i b ustawy Prawo pocztowe.