Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Jak ci akustyka przeszkadza to masz zajebisty problem, bo głośno będzie wszędzie. Słuchawki studyjne wyciszają jeszcze jak wsadzisz stopery w uszy no to są szanse że czołg przejedzie i nie usłyszysz ale to trzeba nadmienić nie każdemu pomaga.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja mam akurat spoko mieszkanie, bo nic nie słyszę, ale mam kilku znajomych, którzy mają podobny problem i to w nowym budownictwie. Szlag ich trafia bo słyszą jak sąsiad włącza światło w sypialni.

Człowiek kupuje mieszkanie za 800k, bierze kredyt na 30 lat a tutaj takie kwiatki, że się żyć normalnie nie da. Tym bardziej nie da się do tego przyzwyczaić.

Ja będę rozważał zmianę na coś większego, na
  • Odpowiedz
Wracając do Twojego tematu, to nie zmieniałbym na pewno na żadne inne mieszkanie w bloku - nie myśl, że w nowym budownictwie jest lepiej, nie myśl, że na ostatnim piętrze będziesz miał spokój.

@Snowflake_: no nie wiem mieszkam na ostatnim piętrze i jest w miarę cicho, najwaznizjsze żeby zewnętrzne ściany mieszkania to były ściany nosne gdzie mają te 30 cm grubości a nie ściana działową 10 cm, przez te działowe
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP):

kupiłem na najwyższym piętrze; nic innego nie mogłem zrobić; na dom za biedny jestem;

@GomiGomi: ale jak w nowym budownictwie przecież to kosztuje tyle co dom? Jak to zrobiłeś żeby nie mieć tych problemów już, jak sprawdzałeś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim

no zabrakło w opisie jakie masz. Jak jest zbudowane, co za deweloper. Chyba nie powiesz tyle, że nie wiesz czy masz sąsiadów pod sobą. To jakaś nowa inwestycja czy przedwojenna kamienica ze ścianami 30cm?

"u mnie działa"

jest to budownictwo z 2019 roku, lokalny deweloper, nie jakiś znany, zrealizował raptem dwie inwestycje do tej pory. Mam sąsiadów z każdej strony, wszystkie mieszkania są zamieszkałe, nic nie słychać. Blok jest wykonany w taki
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja tak mieszkam i polecam. Przez ściany boczne czasem coś słychać, ale bardzo rzadko. Najważniejsze, że w sypialni mam całkowitą ciszę. Tylko jedna ściana graniczy z sąsiadami, ale to ściana dzieląca połączone budynki i jest super gruba, nic nie słychać. Może optymalnie dwupoziomowe na ostatnim piętrze plus narożne? Tylko z temperaturą będzie trochę problem.

W sumie to ściany boczne można dodatkowo wyciszyć. Boczne łatwiej niż sufity i podłogi.
  • Odpowiedz