✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego rządowy program (teraz ten najnowszy - pierwsze klucze) wpłynie na podniesienie cen nowych nieruchomości na rynku pierwotnym i da jakieś korzyści dla deweloperów? Pytam całkiem poważnie, nie jestem za żadnym rządowym programem, widzę jak dzielnie tutaj walczycie o to, ale nie potrafię zrozumieć, czemu miałyby wzrosnąć ceny nowych nieruchomości? Wcześniejsze programy, które były planowane lub zostały zrealizowane, to rozumie, zwiększyły popyt na takie nieruchomości, więc ceny automatycznie wzrosły. Natomiast najnowszy program zakłada dofinansowanie do nieruchomości na rynku wtórnym, a nie pierwotnym, więc jestem w stanie sobie wyobrazić, że właśnie te na rynku wtórnym zdrożeją i będzie ich dostępnych mniej, ale co z tymi od deweloperów, dlaczego miałoby to jakkolwiek na nich wpłynąć inaczej niż negatywnie? Pytam całkiem serio i liczę na poważne odpowiedzi. Dzięki.
Natomiast najnowszy program zakłada dofinansowanie do nieruchomości na rynku wtórnym
@mirko_anonim: no i co z tego? Ktoś dostanie kasę od podatnika. Kupi z rynku wtórnego mieszkanie, którego by normalnie nie kupił. Ktoś ta kasę od niego otrzyma i kupi większe lub kupi dom. Już od dewelopera. W efekcie został wygenerowany na rynku pierwotnym popyt, który bez programu by nie powstał. W dodatku społeczeństwo dalej będzie się utwierdzać, że każda korekta
@mirko_anonim: Jakieś 30s zastanowienia wystarczy żeby się domyśleć, że ktoś kto sprzeda swoją zapierdzianą wielką płytę za 50% więcej niż jest warta, komuś z dopłatami, to pójdzie z tą forsą do dewelopera, który mu sprzeda apartament za 50% więcej niż jest wart. I cyk pierwotny również rośnie, ineeres się kręci. Za 3 lata znowu budzimy się, że potrzeba dopłat, bo metr już kosztuje 27tys i budzimy się w kraju gdzie
@mirko_anonim: oprócz faktu, że sprzedaż rynku wtornego przekłada się też na sprzedaż na rynku pierwotnym to program jest tez szkodliwy z punktu widzenia zwykłego kredytobiorcy, który nie korzysta z programu. Nie dość że mieszkania nie tanieją, a może nawet drożeją, to w dodatku nie jest mniejsza presja na obniżki stop procentowych przez bank centralny oraz ogólnie na oferowanie przrz banki konkurencyjnych warunków kredytowania, bo nagle dostaja spory strzał podażowy i
@mirko_anonim: Bo w-----e ceny na wtórnym i ludzie zaczną wychodzić z założenia, że jak mają kupić komunistyczną wielką płytę z '58 roku z boazerią na ścianie w tej samej cenie co nówkę od dewelopera to wolą nowiutkie od deweloperucha. W ten sposób w-----e ceny na obu płaszczyznach :).
Trafiło i na mnie: będąc ostatnio na morzem trafiłem na obsługę z GEN Z. Ja- poproszę gofra z cukrem pudrem. GenZ pozbawionym życia głosem- nie ma Ja- czyli nie ma gofrów, dobra to coś innego GenZ- są Ja-są gofry? GenZ-tak
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego rządowy program (teraz ten najnowszy - pierwsze klucze) wpłynie na podniesienie cen nowych nieruchomości na rynku pierwotnym i da jakieś korzyści dla deweloperów? Pytam całkiem poważnie, nie jestem za żadnym rządowym programem, widzę jak dzielnie tutaj walczycie o to, ale nie potrafię zrozumieć, czemu miałyby wzrosnąć ceny nowych nieruchomości? Wcześniejsze programy, które były planowane lub zostały zrealizowane, to rozumie, zwiększyły popyt na takie nieruchomości, więc ceny automatycznie wzrosły. Natomiast najnowszy program zakłada dofinansowanie do nieruchomości na rynku wtórnym, a nie pierwotnym, więc jestem w stanie sobie wyobrazić, że właśnie te na rynku wtórnym zdrożeją i będzie ich dostępnych mniej, ale co z tymi od deweloperów, dlaczego miałoby to jakkolwiek na nich wpłynąć inaczej niż negatywnie?
Pytam całkiem serio i liczę na poważne odpowiedzi. Dzięki.
#nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: no i co z tego? Ktoś dostanie kasę od podatnika. Kupi z rynku wtórnego mieszkanie, którego by normalnie nie kupił. Ktoś ta kasę od niego otrzyma i kupi większe lub kupi dom. Już od dewelopera. W efekcie został wygenerowany na rynku pierwotnym popyt, który bez programu by nie powstał. W dodatku społeczeństwo dalej będzie się utwierdzać, że każda korekta