Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#prawo #pytanie

Jak to jest z tymi darowiznami i prawem do zachowku? Mam dwoje rodzeństwa, brata i siostrę starszych od siebie, oraz siostrę przyrodnią z poprzedniego małżeństwa ojca której nigdy w życiu na oczy nie widziałem nawet a o jej istnieniu dowiedziałem się, jak miałem może z 10 lat.

W listopadzie 2017 roku ojciec z moją mamą przepisali na mnie dom i całe gospodarstwo rolne (darowizna), pomijając reszte rodzeństwa bo tak po prostu wszyscy ustaliliśmy (oni nie chcieli ani gospodarzyć, ani dalej mieszkać na wsi, wyprowadzili się do miasta bo zwyczajnie nie lubili wsi). Jednak doszły mnie teraz słuchy w plotkach, że ta przyrodnia siostra prawdopodobnie będzie domagała się części zachowku (ojciec płacił normalnie na nią alimenty, ale nigdy z nią się nie spotkał, nie wiem jaka tam była sytuacja, nie wnikam). Mój ojciec zmarł we wrześniu 2023 roku, po długiej chorobie nie pozostawiając żadnego testamentu (bo w gruncie rzeczy nic już nie miał, wszystko przepisali z mamą kilka lat wcześniej na mnie). Jak to wygląda prawnie, czy ma prawo do tego, jak mogę ewentualnie się bronić? Całe zycie pomagałem rodzicom w tym gospodarstwie, od ponad 10 lat dbam o tą ziemie, skończyłem specjalnie szkołę rolniczą z tego powodu. Kasy z tego nie ma, bo to raczej hobby, mam inne źródło zarobku, ale lubię to robić i nie mam zamiaru oddawać obcej babie ziemi bo tak (chyba, że najbliższemu rodzeństwu z którym się wychowałem, gdyby jednak zachciało im się coś uprawiać albo postawić dom).
Czy ktoś może mi rozjaśnić czego się spodziewać?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ma prawo do 1/8 tej darowizny bo wychodzi na to, że nie mieliście umowy na dożywocie.

@"obca baba": to Ty jako "obcy dziad" wziąłeś JEJ 1/8 domu, 1/8 gospodarsta i 1/8 wszystkiego innego ;)

"obca baba" - to środki Twojego ojca, a NIE Twoje, więc to czy kogoś znasz czy nie, nikogo nie obchodzi.
"nie wnikam" - nie wnikam, ale chce nie swoje pieniądze i nie chce się nimi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: moze wytoczyć Ci sprawę o zachowek, ale kwotę pieniężną, a nie część działki. Czy wygra to nie wiadomo, bo masz pewną linię obrony, w najgorszym wypadku będziesz musiał jej spłacić ułamek tego co dostałeś (ile to już zależy od tego jak wyglądało spadkobranie).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ważna sprawa, jak ojciec zmarł w listopadzie to czy zrobiliście sprawę spadkową po nim. Jeśli w pół roku tego nie zrobiliście, przechodzi dziedziczenie ustawowe (czyli córka ma prawo do jakieś części majątku, podobnie jak reszta Twojego rodzeństwa i Twoja mama chyba też - ale tu nie jestem pewien). Najlepiej iść do radcy prawnego jak ten fakt ogarnąć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Niestety nie minęło 10 lat, więc może domagać się zachowku.

Mama żyje? Jeśli tak to otrzymała 1/4 spadku, a dzieci podzielą pozostałe 3/4 w równych częściach, czyli każde z nich otrzyma 3/16 spadku. Zachowek to połowa tego, więc 3/32 majątku.
  • Odpowiedz
  • 0
To nie obca baba tylko twoja rodzina. Dostałeś za darmo majątek i masz pretensje ze nie cały? Trochę jak w tym dowcipie o Zymianinie co znalazl portfel z pieniędzmi na ulicy, przeliczył i brakowało...Gdybyś był uczciwy to sam byś się do niej odezwał i próbował to uczciwie załatwić. Bo to twój obowiązek, ty przejąłeś gospodarkę.W końcu to twoja rodzina, macie jednego ojca...
  • Odpowiedz
@kam3o: 3/4 dzielone na 4 dzieci czyli 3/4 * 1/4= 3/16.
Ogólnie małżonek i dzieci dziedziczą tyle samo, ale małżonek nie może mniej niż 1/4.
Jakby było jedno dziecko to małżonek dziedziczy 1/2 a dziecko 1/2.
Przy dwójce dzieci wszyscy po 1/3. Przy trójce dzieci wszyscy po 1/4. Przy 4 i więcej dzieci małżonek miałby mniej niż 1/4, więc małżonek dostaje 1/4. Resztę się dzieli w równych częściach na dzieci.
  • Odpowiedz