Aktywne Wpisy

francuskie +35
Paliwo 3x taniej niż w Polsce, na każdym przejściu dla pieszych liczniki czasu albo smutna buźka, jeśli nie można przechodzić. Gdzie tak fajnie? To Kazachstan, który odwiedziliśmy kilka dni temu w ramach kolejnej wyprawy.
Bardzo nowoczesny kraj, pod wieloma względami bardziej rozwinięty niż PL.
Więcej w relacjach, zaczynając od tej KLIK.
#podroze #kazachstan #samochody #motoryzacja #astana #paliwo #benzyna
Bardzo nowoczesny kraj, pod wieloma względami bardziej rozwinięty niż PL.
Więcej w relacjach, zaczynając od tej KLIK.
#podroze #kazachstan #samochody #motoryzacja #astana #paliwo #benzyna
źródło: kaza
Pobierz
kutmen2 +44
Pierwszy raz w życiu tankowałem ON po 9.06zł. Dziękuję panu premierowi, ministrom i wszystkim, którzy mają na to wpływ. Brat jest w delegacji u pepiczków i tankuje ponad złotówkę taniej. Uśmiecham się i robię swoje.

#prawo #pytanie
Jak to jest z tymi darowiznami i prawem do zachowku? Mam dwoje rodzeństwa, brata i siostrę starszych od siebie, oraz siostrę przyrodnią z poprzedniego małżeństwa ojca której nigdy w życiu na oczy nie widziałem nawet a o jej istnieniu dowiedziałem się, jak miałem może z 10 lat.
W listopadzie 2017 roku ojciec z moją mamą przepisali na mnie dom i całe gospodarstwo rolne (darowizna), pomijając reszte rodzeństwa bo tak po prostu wszyscy ustaliliśmy (oni nie chcieli ani gospodarzyć, ani dalej mieszkać na wsi, wyprowadzili się do miasta bo zwyczajnie nie lubili wsi). Jednak doszły mnie teraz słuchy w plotkach, że ta przyrodnia siostra prawdopodobnie będzie domagała się części zachowku (ojciec płacił normalnie na nią alimenty, ale nigdy z nią się nie spotkał, nie wiem jaka tam była sytuacja, nie wnikam). Mój ojciec zmarł we wrześniu 2023 roku, po długiej chorobie nie pozostawiając żadnego testamentu (bo w gruncie rzeczy nic już nie miał, wszystko przepisali z mamą kilka lat wcześniej na mnie). Jak to wygląda prawnie, czy ma prawo do tego, jak mogę ewentualnie się bronić? Całe zycie pomagałem rodzicom w tym gospodarstwie, od ponad 10 lat dbam o tą ziemie, skończyłem specjalnie szkołę rolniczą z tego powodu. Kasy z tego nie ma, bo to raczej hobby, mam inne źródło zarobku, ale lubię to robić i nie mam zamiaru oddawać obcej babie ziemi bo tak (chyba, że najbliższemu rodzeństwu z którym się wychowałem, gdyby jednak zachciało im się coś uprawiać albo postawić dom).
Czy ktoś może mi rozjaśnić czego się spodziewać?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt
@"obca baba": to Ty jako "obcy dziad" wziąłeś JEJ 1/8 domu, 1/8 gospodarsta i 1/8 wszystkiego innego ;)
"obca baba" - to środki Twojego ojca, a NIE Twoje, więc to czy kogoś znasz czy nie, nikogo nie obchodzi.
"nie wnikam" - nie wnikam, ale chce nie swoje pieniądze i nie chce się nimi
@PogromaSyrekowHomogenizowanych: tyle że ojciec już nie miał majątku bo gospodarstwo przepisał wcześniej
Mama żyje? Jeśli tak to otrzymała 1/4 spadku, a dzieci podzielą pozostałe 3/4 w równych częściach, czyli każde z nich otrzyma 3/16 spadku. Zachowek to połowa tego, więc 3/32 majątku.
@BilionDollarBaby: skąd się wzięło 3/16? Możesz wyjaśnić? (Randomowy czytelnik komentarza #here)
Ogólnie małżonek i dzieci dziedziczą tyle samo, ale małżonek nie może mniej niż 1/4.
Jakby było jedno dziecko to małżonek dziedziczy 1/2 a dziecko 1/2.
Przy dwójce dzieci wszyscy po 1/3. Przy trójce dzieci wszyscy po 1/4. Przy 4 i więcej dzieci małżonek miałby mniej niż 1/4, więc małżonek dostaje 1/4. Resztę się dzieli w równych częściach na dzieci.