Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie natury prawnej. Otóż moja babcia miała syna (mój ojciec), oraz córkę, i jako wdoba, sprzedała mieszkanie za 300 tys, i w spadku babcia dostała 50% wartości, a mój ojciec i jego siostra po 25%. Jej dzieci postanowiły zrzec się spadku, aby babcia mogła zakupić mieszkanie w mieście wojewódzkim, w tym samym bloku, gdzie mieszka jej córka. Stało się tak, że babcia przekazała wszystkie pieniądze swojej córce, aby ta mogła kupić mieszkanie w tym samym bloku, a corka swoje mieszkanie oddała ( tylko do zamieszkania, córka nic na nią nie zapisywała) babci, aby mogła tam mieszkać. I teraz mam pytanie, czy mój ojciec po śmierci babci ma prawo domagać się od siostry, aby ta oddała mu 150 tys? Rzecz w tym, że w chwili zrzekniecia się przez jej dzieci, on praktycznie nie ma żadnych praw spadkowych ( tak myślę, i tu mam pytanie do was), a wszystkie pieniądze se facto dostała córka tej babci. #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: To który jest synem kogo?

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jakbyś to opisał tak że miałoby to ręce i nogi i pokazał dokumenty to można by się było podjąć jakiejś porady. Dużo zależy w jaki sposób ktoś coś przekazał albo zrzekł się bo to pojęcie może oznaczać pięć różnych rzeczy
  • Odpowiedz
Rzecz w tym, że w chwili zrzekniecia się przez jej dzieci, on praktycznie nie ma żadnych praw spadkowych

@mirko_anonim: z tego co rozumiem zrzekł się spadku po ojcu więc nadal ma prawo do spadku po matce
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Rozumiem, że sytuacja dotyczy spadku po babci, która miała dwoje dzieci: Twojego ojca i jego siostrę. Po sprzedaży mieszkania za 300 tys. zł, babcia otrzymała 50% wartości, a każde z jej dzieci po 25%. Następnie dzieci zrzekły się spadku, aby umożliwić babci zakup nowego mieszkania. Babcia przekazała pieniądze córce, która kupiła mieszkanie w tym samym bloku, a swoje poprzednie mieszkanie udostępniła babci do zamieszkania. Teraz pytasz, czy Twój ojciec
  • Odpowiedz