Aktywne Wpisy

roberto07 +15
No to 5 lat po operacji mam nawrót dyskopati l5s1 i pewnie czeka mnie ponowna operacja.
W niedziele po południu zostałem zabrany z ulicy na sor(mieszkam w Danii) w karetce stwierdzili ze nic nie zagraża zdrowiu wiec poczułem lekka ulgę.
Wczoraj z wyciszonymi objawami wróciłem do domu i dzisaj rano idę do lekarza rodzinnego. Pewnie po skierowanie na MRI(scanning) i morfinę.
Teraz leżę od 12 w nocy na podłodzew salonie, żona i dzieci śpią na
W niedziele po południu zostałem zabrany z ulicy na sor(mieszkam w Danii) w karetce stwierdzili ze nic nie zagraża zdrowiu wiec poczułem lekka ulgę.
Wczoraj z wyciszonymi objawami wróciłem do domu i dzisaj rano idę do lekarza rodzinnego. Pewnie po skierowanie na MRI(scanning) i morfinę.
Teraz leżę od 12 w nocy na podłodzew salonie, żona i dzieci śpią na
źródło: image
Pobierz
I zaczynam być modny...
źródło: 1000003753
Pobierz

Poniżej kilka pytań i refleksji, które mogą być punktem wyjścia do dalszej rozmowy, jeśli chcesz zgłębić konkretne aspekty:
1. Rola technologii w transformacji: W tekście wskazujesz na automatyzację i AI jako czynniki przyspieszające rozpad dotychczasowego modelu. Czy widzisz możliwość, że technologie te mogłyby zostać wykorzystane do stworzenia alternatywnego, bardziej egalitarnego systemu (np. poprzez redystrybucję korzyści z automatyzacji), czy ich wdrożenie w obecnych strukturach władzy nieuchronnie prowadzi do kastowości i kontroli?
Teoretycznie – tak. W warunkach neutralnych technologicznie, automatyzacja mogłaby uwolnić człowieka od przymusu pracy zarobkowej i umożliwić nowy model redystrybucji (np. post-pracę, dochód partycypacyjny, open access economy). Jednak w ramach obecnych struktur władzy, technologie są narzędziem koncentracji kontroli, a nie dystrybucji korzyści. AI nie jest projektowana do emancypacji społecznej, tylko do optymalizacji procesów decyzyjnych w interesie właściciela infrastruktury. W takim ujęciu technologia nie tworzy nowych reguł
@kamil-tumuletz: w sumie gdzies ostatnio natrafilem na temat skad wzieli sie slowianie.
i autor, twierdzil, ze slowianem sie nie rodzilo tylko stawalo. jako odpowiedz na upadek starego porzadku ktory oferowalo imperium rzymskie. upadlego porzadku, szlakow handlowych, słowiaństwo odpowiadalo na ten problem, powrotem do natury,