Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Piszę z anonima bo od lat już nie mam konta, a teraz żeby założyć trzeba michauowi podać numer telefonu i jeszcze będzie ktoś do mnie dzwonił z serwerowni. Właśnie a propos telefonu nowe call-center przekrętowe właśnie powstało po jakimś wycieku danych. W ciągu ostatnich dwóch dni dzwoniły do mnie dwa numery komórkowe (694 233 488 i 694 290 441) z bardzo przemyślanym scenariuszem: otóż osoba dzwoniąca (raz facet, dziś dziewczyna) przedstawia się jako inspektor ochrony danych osobowych banku PKO BP i dzisiejsza rozmowa z Millenium, z informacją, że na moje dane z profilu zaufanego (??) został zaciągnięty kredyt w tym banku i czy ktoś się ze mną kontaktował ze strony banku żeby to potwierdzić. Na początku udawałem głupiego ciągnąc rozmowę, więc mają dobrze przygotowany skrypt: wymieniają paragrafy kodeksu cywilnego że sprawę zgłaszają do prokuratury jednocześnie 'strasząc' że zgodnie z prawem nie mogę nikomu udzielać informacji o śledztwie bo sam będę oskarżony itp. Niestety mają poprawne dane osobowe imię, nazwisko i numer telefonu. Bardzo sprytnie informują, że nie chcą ode mnie żadnych danych, tylko muszą tylko wypełnić formularz zgłoszenia przestępstwa i że nie będą pytali o dane wrażliwe i żebym nie podawał (XDDDD), pytają czy nie klikałem w linki z poczty, czy nie otwierałem załącznika, czy coś kupowałem ostatnio z allegro, olx, temu i jakich płatności używałem itd. Generalnie bardzo podobne pytania jak się zgłasza cyber-oszustwo w banku. Pierwszego rozmówcę za bardzo zirytowałem udając głupka że się rozłączył, a szkoda bo chciałem dojechać do końca czy będzie kazał mi coś pobierać na kompa, że mi 'usunie wirusy' (anydesk, tamviewer, logmein) czy na czym ten przekręt polega, dziś niestety byłem w samochodzie i nie dałem rady ciągnąć tej rozmowy. W każdym razie uczulcie bliskich niekumatych, bo rozmowa tak jak pisałem jest na bardzo przemyślanym scenariuszu i starszą osobę mogą łatwo wkręcić. Pamiętajcie inspektor danych osobowych nigdzie nie będzie dzwonił po żadnych klientach, bo nie na tym polega jego funkcja. Oba numery zgłosiłem do CERT-u (formularz zgłoszenia: https://incydent.cert.pl/#!/lang=pl,entityType=notObligatedEntity,easyIncidentType=phoneCall ) polecam zrobić to samo jeżeli będziecie mieli takie rozmowy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach