Wpis z mikrobloga

• 2
@arysto2011: w tej cenie nie da się s--------ć kompa w zasadzie i będzie działał dobrze. ale b850, navis, zasilacz też pewnie od endorfy, dysk talerzowy budzą pewien niesmak jak na cenę.

przepłacasz parę kafli
  • Odpowiedz
@arysto2011 za tyle to prawie da się zgodzić z 5090... Jak coś to zapraszam na priv. Opisz dokladnie do czego szukasz zestawu. I chętnie coś zaproponujemy. Możesz potem nasz zestaw skonsultować tutaj z innymi :-)

@10129 no bardzo mocno przepłacony zestaw
  • Odpowiedz
  • 0
OK.

Zestaw głównie do AI i obliczeń lokalnie. Najlepiej wielowątkowo. Im więcej zrobię lokalnie, tym lepiej. Dlatego duży nacisk położyłem na spory magazyn 8 TB. Mam dodatkowo swój dysk 4 TB i miałbym razem 12 na same dane. W talerzach, ale zawsze.

RAM i rtx jak najlepsze. No i zalezy mi na tym, zeby obudowa miala porty na froncie od góry i nie była przeźroczysta, bo komp i tak pod biurkiem stoi i na
  • Odpowiedz
  • 0
@Armanz: Nie sprawdzałem z cenami hurtowymi, ale wg. cenników ich części jakieś 10-15% i złożą wszystko sami. Jak zamówę tylko części, to potem pewnie coś zrąbię skręcając.
  • Odpowiedz
@arysto2011: to procesor typowo do gier, w tej cenie dostaniesz wydajniejszy do obliczeń. tu płacisz za dodatkowy cache dużo a Ciebie interesują rdzenie. w stylu 7950x.
zależy co tma robisz z tym ai, wiele modeli mocno siedzi na vramie a 16 tyłka nie urywa i jak to ma byc na wiele lat to dopłąta do 5090 nie będzie olbrzymia (w innym sklepie bo komputronik to widze marze sobie niezłe liczy).
  • Odpowiedz
wszędzie czyli gdzie? bo to w zasadzie od dawna nie jest do końca prawdą i chyba żaden lepszy portal tak nie twierdzi od 3 generacji. najnowsza generacja intela to w ogóle porazka

w grach królują procesory x3d od amd, zwłąszcza jak popatrzysz na wydajność/wat. -> https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/power-games-compare-vs-14900k.png

te procki są typowo do gier, wydajność w pracy czy typowo poza grami 9800x3d ma taką samą jak 9800x, a cena już taka sama nie jest.
285k w
10129 - wszędzie czyli gdzie? bo to w zasadzie od dawna nie jest do końca prawdą i ch...

źródło: Slide2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: Ja, za taką cenę, chcę miec maszynę komfortowo pasującą do gier i do pracy. Chociaż w gry gram rzadko i głównie w stare tytuły. Ale zdarzy mi się chęć odpalenia najnowszego GTA.
  • Odpowiedz
@arysto2011: na każdym(no powiedzmy) ryzenie 7xxx albo 9xxx zagrasz komfortowo w każdą grę, x3d to po prostu produkt premium do gier dla ludzi którzy chcą np wykorzystać monitory z wysokim odświeżaniem. jak dla mnie u Ciebie wydajność w pracy to najwyższy priorytet, bo w grach z każdego będziesz i tak zadowolony i nie ma sensu temu dawać wyższego priorytetu.

no można kupić 9950x3d, ale to nie ta cena
  • Odpowiedz
  • 0
jak dla mnie u Ciebie wydajność w pracy to najwyższy priorytet

@10129: Dokładnie. W gry gram rzadko i czasami w najnowsze tytuły, ale często w retro typu civ3 i inne takie dla boomerów. I to nie jest dla mnie priorytet, bo mam ze 3 pecety, które to uciągną :)
  • Odpowiedz