Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć
Gdzie nabywać wiedzę jeśli chodzi o #inwestowanie? Od czego zacząć? Jaka strategia byłaby odpowiednia dla chłopa około 30tki? Mam około 70k w insturmentach emerytalnych (IKE, IKZE, PPE), około 200 tys w gotówce (lokaty, konta oszczędnościowe) które traktuje jako poduszka bezpieczeństwa. Mam też #hipoteka na mieszkanie w którym mieszkam (~300 tys). Co robić? Pochodzę z biednej rodziny gdzie nigdy nie było nas na nic stać i nadal to we mnie siedzi. Wciąż mam wrażenie że nie umiem się dobrze obchodzić z pieniędzmi. Oszczędzać dalej? Czy może p-------ć to i zacząć po prostu żyć?
Oszczędności do tej pory to regularne oszczędzanie około 50% z wypłaty netto w ciągu ostatnich kilku lat. Będę wdzięczny za opisanie Waszych historii i przemyśleń na temat #oszczedzanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arbeiter: co w tym dziwnego? Wystarczy, że dobrze trafił z robotą i żyje oszczędnie (co ma sens, bo osoby z biednych rodzin zwykle albo pieniądze wydają na lewo i prawo, albo odwrotnie - dziadują na wszystkim i chomikują).
@mirko_anonim przede wszystkim nadpłać hipotekę, chyba że masz stałe, niskie oprocentowanie. Jeżeli oprocentowanie to np. 6%, to żadna inwestycja, która - po opodatkowaniu - nie da lepszego zysku, się zwyczajnie nie
  • Odpowiedz