Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#motoryzacja #samochody #problemypierwszegoswiata

Mirki, jaki sobie samochód kupić? Wypadłem że znajomości rynku na kilka lat, ostatnie rozpoznanie rynku było dawno.
Potrzebuje czegoś wygodnego, na trasy, żeby zapakować rodzinę (2 + 2 z czego jedno noworodek, wózek, masa pieluch itp.) i 4x4, bo drogę dojazdową serio mam kiepską. Jak dobrze popada wiosną lub jesienią, to tylko terenówka mnie ratuje.
Nie wiem czy pakować się w "premium". Dałem w cudzysłów, bo z tego premium już tylko ceny zostały. Jakiś czas temu utknąłem w Mercedesie. Była V klasa (o to było świetne auto, ale doceniłem dopiero jak zmieniłem). Potem szukałem czegoś innego. Lexus mi nie pasuje (skrzynia cvt to nie moja bajka), w Audi tabletoza i jak to w VAGu różnie bywa z działaniem niektórych systemów, BMW nie podchodzi mi wyglądowo i tablety już nawet są do ustawiania foteli. Mityczna jakość premium jakoś mocno nie odstaje od koreańskiej konkurencji, a jest kilkukrottnie droższa. Jak wtedy robiłem rozeznanie to SantaFe czy Sorento, miały mega irytujące systemy wspomagania. Robiąc taki przegląd zostałem w MB z modelem GLE. Nie mogę mu nic zarzucić, ale też niczym mnie nie zachwyca. Jest nijaki, nie jest jakiś wygodny, ani nie jest nie wygodny, średniak z każdej strony, chcę się go pozbyć. Wybrałem go, bo miał najmniej denerwujących mnie rzeczy, i znałem multimedia, nie musiałem się uczyć co gdzie jest i chociaż przyciski do klimatyzacji ma... Myślałem o nowej V klasie, ale to znowu prawie pół miliona, jakość w środku mocno średnia, wyciszenie pozostawia wiele do życzenia. Odpada. Myślałem o jakiejś Ameryce czy RangeRoverach, ale jak nowe to kosztują kupę siana, a po paru latach tracą połowę, jak nie więcej. W Amerykanach głośne wydechy to coś co mnie bardziej wkurza niż podnieca, stary się robię. Ale też z kolei te na Europę, to lekki śmiech - silnik 2.0 w Jeepie Grand Cherokee? Są jeszcze jakieś auta, nie robiące głupka z kierowcy, spełniające moje oczekiwania (komfort, wygoda, jako takie ułatwiacze, typu kamery, w 4x4)? Które za swoją cenę coś oferują , a nie lekko przypudrowane tańsze rozwiązania? Auto nie musi być uniwersalne, żona ma swoje, mam terenówkę, mam elektryka do kręcenia się po mieście. Chciałbym już coś na dłużej, żeby nie czekać aż się leasing skończy i będę mógł sprzedać. Paliwo dowolne, byle nie 100% elektryk. Wszelkie pomysły inne niż moje, docenię i rozważę. Może ktoś się przesiadał niedawno z MB w coś innego i jest zadowolony? A może zostać przy gle i nie kombinować, bo może być tylko gorzej?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim a moze jeep grand cherokee, w zależności od budżetu wk2 lub wl, ten nowszy może być 6 lub 7 osobowy, a najlepsza opcja to chyba 6 os z fotelami kapitańskimi, z silnikiem 3,6, silnik sprawdzonej konstrukcji, jak będziesz chciał możesz wrzucić gaz z butla pod auto (tu tylko auta importowane z USA) bo na EU tylko hybryda 2.0. Wielkościowo podobne to do GLE, ale cenowo za odpowiedni rocznik w podrownaniu
  • Odpowiedz